De columns van Margreet

Vrijheid vandaag de dag

Afgelopen week stonden we weer uitgebreid stil bij de vrijheid in ons land. Dat is belangrijk om steeds weer te doen. Een aantal incidenten en dreigende situaties daargelaten is er in ons land al jaren een ongekende vrijheid. Vrijheid omdat er geen bezetter is van ons land. Vrijheid in pers en meningsuiting. En vrijheid om zelf te bepalen wat je doet en wat je laat. In grote lijnen dan natuurlijk. Maar over het algemeen mag je in Nederland zelf je baan, partner, arts, kledingkeuze, woonplaats, geloofsovertuiging, internetprovider, televisiezender, krant enz. enz. kiezen. In principe zijn we daar allemaal vrij in.
Wat een rijkdom! We kunnen het niet vaak genoeg gedenken en bedenken. Vrijheid is het allerhoogste goed. Helaas loeren er in onze maatschappij weer heel andere zaken die onze vrijheid willen roven. De enorme druk om te presteren, veel geld te verdienen vanwege de hoge levensstandaard, de commercie die steeds bruter en ongewenster zijn boodschap aan ons presenteert en noem maar op. Veel mensen ervaren druk en zitten niet lekker in hun vel. Maar echte vrijheid zit van binnen. Daar is meestal een lange weg aan vooraf gegaan. Een weg van andere keuzes maken, van tegen de stroom in durven gaan en weg van die enorme druk die ons als mensen kan bezitten om vooral te zijn zoals die ander.
Ik kan erg onder de indruk raken van de oorlogsverhalen waarin verzetsstrijders ook een innerlijke vrijheid ten toon spreiden om tegen de stroom van de bezetter in te gaan. Zo dapper! Het getuigt van lef en besef dat vrijheid voor ieder mens het hoogste goed is. Misschien is dat de les die we vandaag de dag nog wat meer zouden moeten leren.
Onze hedendaagse bezetter heeft een ander uiterlijk; dat grote flatscreen in het middelpunt van de kamer, sociale media die het niet zo nauw nemen met mijn persoonlijke vrijheid en 24 uurs bereikbaarheid. Het zijn maar enkele voorbeelden natuurlijk. Het bracht wel veel gemak en ook plezier maar echte vrijheid gaf het niet.
Maar na onze jaarlijkse Bevrijdingsdag is bij mij het besef weer sterk aanwezig om zuinig te zijn op mijn eigen persoonlijke vrijheid! Hoe dan ook!

Shopbox

Meer berichten