Burgemeester Petra van Hartskamp ontsteekt de Bevrijdingsvlam in Linschoten (Foto: Paul van den Dungen)
Burgemeester Petra van Hartskamp ontsteekt de Bevrijdingsvlam in Linschoten (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Loopgroep Linschoten haalt Bevrijdingsvuur uit Wageningen

Sinds 1948 wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken, gevolgd door de Bevrijdingsvuurestafette, waarin loopgroepen uit het hele land het bevrijdingsvuur ophalen en in een non-stop estafette naar hun eigen woonplaats brengen.

Linschoten - Op het zonovergoten dorpsplein voor De Vaart arriveren zaterdag 5 mei om 10.00 uur de achttien lopers van Loopgroep Linschoten onder luid applaus met het vuur op het plein. Burgemeester Petra van Hartskamp neemt de fakkel in ontvangst en ontsteekt daarmee de vuurschaal. In haar toespraak uit zij haar waardering voor de lopers en legt nogmaals de nadruk op de waarde van onze verkregen vrijheid. Maartje van den Bosch las hierna haar eigen gedicht 'Geef de vrijheid door'.
Netty Dorrestijn van de Loopgroep heeft de nachtelijke run ervaren als het ultieme gevoel van vrijheid. "Het zonder angst en in alle vrijheid over straat te kunnen lopen vond ik een heel bijzondere belevenis." Trainer Hildo Jansma vertelt dat iedere loper tussen de 17 en 20 kilometer heeft gelopen en is ook trots op de deelnemers. Vanuit Wageningen had hij nog een shirt voor de burgemeester meegebracht. Muziekvereniging Linfano zorgde voor de muzikale omlijsting. Dankzij een aantal sponsoren en de Stichting LiBel heeft Linschoten nu zijn eigen bevrijdingsvuur. Herhaling van dit evenement wordt niet uitgesloten.

Meer berichten