De columns van Margreet

Ik geloof in je!

We krijgen ze waarschijnlijk allemaal met de regelmaat van de klok. Spammail. Soms bijna niet te onderscheiden van een echte mail maar soms ook zo verschrikkelijk slecht opgemaakt en vol met fouten dat het de geloofwaardigheid op geen enkele manier kan opwekken bij de ontvanger. Deze week had ik er weer één die ik gewoon lachwekkend vond. De tekst luidde als volgt; "Ik ben Robin Walker, een inwoner van St Alberta Canada. Ik heb een jackpot gewonnen van $ 60 miljoen, de grootste loterijwinst in Alberta. Namens mezelf en mijn vrouw, willen we graag $ 10 miljoen doneren aan u en uw gezin. Ik probeer contact te maken met de openbare liefdadigheidswezenhuizen. Om armoede te helpen verminderen en ook om een goede gezondheidszorg voor individuen te bieden. Ik wil ook dat u een deel van deze donatie investeert in openbare infrastructuur om banen te bieden aan werkloze burgers in uw land. Ik heb je gekozen omdat ik in je geloof."
Haha, wat een giller, hoe bedenken ze zo'n verhaal! In het geheel natuurlijk niet geloofwaardig. Maar tenminste nog wel een pluspuntje "omdat ik in je geloof" Dat is wel belangrijk toch?! Ze raken wel gelijk een hekel punt. Want wie gelooft er nog in iemand? Zijn er nog wel betrouwbare mensen? Of... ik durf het bijna niet te zeggen... betrouwbare politici, wereldleiders en andere belangrijke hotemetoten? Ik vind het ronduit beschamend om het vaak aan te zien of aan te horen. Klinkklare leugens zijn hot en aan de orde van de dag. En vaak pas onder grote druk van de media of de oppositie worden schoorvoetend en minimale bekentenissen gedaan.
Eerlijk gezegd begrijp ik er soms niets meer van. Wie kun je nog vertrouwen? Die spammail natuurlijk niet. Dat is zo klaar als een klontje. Maar als we vooraanstaande politici, leiders, bestuurders, politieke partijen en ook de media klinkklare leugens horen vertellen gaat bij mij het licht uit. In hoeverre is waarheid en gerechtigheid dan nog wel een pijler van onze maatschappij?

Shopbox

Meer berichten