In het leegstaande winkelgedeelte van Sam van der Klis aan de Havenstraat is een aantal weken een tweedehandsverkoop voor een schooltje in India. (Foto: Margreet Nagtegaal)
In het leegstaande winkelgedeelte van Sam van der Klis aan de Havenstraat is een aantal weken een tweedehandsverkoop voor een schooltje in India. (Foto: Margreet Nagtegaal) (Foto: Margreet Nagtegaal)

Verkooppunt in leegstaand winkelpand voor schooltje in India

Het begon allemaal in 2007 toen Mia van Jaarsveld India bezocht. Tijdens een rondreis kwamen ze in Bodhgaya terecht en werden Mia en haar reisgenoten geraakt door de grote armoede die ze daar zagen. Er waren veel zwervers die amper te eten hadden.

Oudewater – Ter plekke werd geld ingezameld om een maaltijd voor de zwervers te verzorgen. Toen er geld overbleef gaven ze dat aan het schooltje in het dorp. "Zo'n 50 kinderen zaten op een kokosmatje op de betonnen vloer. De tweede verdieping had nog geen muren maar er werd wel lesgegeven. Het raakte ons gigantisch. Voor India was het bijzonder dat er meisjes op het schooltje zaten." Het eerste jaar deelden ze schriftjes, potloden, gum en sinaasappels uit. Een jaar daarna bezochten ze opnieuw het schooltje. "We hadden geld ingezameld en daarmee konden schooltenues worden gemaakt. Een kleermaker kwam op school en maakte op een oude Singer naaimachine de schoolkleding." Ook ouders leerden hierdoor kleding maken en herstellen. In de loop der jaren kwamen er bankjes, toiletten, een douche, speeltoestellen en kon het schooltje afgebouwd worden. Toen buurvrouw Maatje Metske al die verhalen hoorde wilden ze iets doen voor het schooltje. Ze organiseerde vorig jaar een verkoop van tweedehands kleding op het Heksenfestijn. De opbrengst was boven verwachting. Ze wilde dit nog een keer doen, maar het probleem was dat ze geen opslag had en ook geen verkooppunt. Toen ze de vraag aan Jannie en Sam van der Klis voorlegde om hun leegstaande winkel hiervoor te gebruiken kreeg ze direct groen licht. 'Maar waarom ga je niet eerder al verkopen? " vroeg Sam haar spontaan. Zo gezegd zo gedaan. Sinds half april is de winkel geopend op vrijdag en zaterdag. Maatje Metske runt de winkel en hoopt veel geld bij elkaar te krijgen voor het schooltje in Bodhgaya zodat er nieuwe schoolkleding aangeschaft kan worden en andere schoolbenodigdheden. Tijdens de openingstijden kunnen ook goederen en kleding ingeleverd worden. Info: Maatje Metske, tel. 06-20416886.

Om een klein schooltje in Noord India te ondersteunen in het onderwijs voor jongens én meisjes is in de leegstaande winkel van Sam van der Klis aan de Havenstraat tijdelijk een tweedehandsverkoop ingericht. De winkel is geopend op elke vrijdag van 14.00-17.00 en op zaterdag van 11.00- 15.00. Tijdens het Heksenfestijn op 30 juni is de verkoop voor het laatst. Ga eens gezellig snuffelen.

Meer berichten