Foto: Ad Velders
De columns van Margreet

Meer regels?!

Meestal zitten we niet te wachten op nog meer regels en restricties van de overheid. En al helemaal niet als ze ook nog eens vanuit Brussel komen. Een heftige allergische reactie kan dat al gauw veroorzaken. Want veel regels die vanuit Brussel komen zijn nu niet altijd van een vriendelijk kaliber. Het wordt meestal, voor mijn gevoel, zo maar naar beneden gegooid. U weet wel, dat TOP-DOWN principe in bedrijven. Waar veel werknemers ook behoorlijk heftig op kunnen reageren. En hoe vaker het gebeurt hoe heftiger de reactie. Maar soms kan het ook wel eens anders gaan.
Afgelopen week kwam een bericht voorbij dat Brussel het plastic wil verbieden en ontmoedigen. Europa wil een verbod op plastic wattenstaafjes, plastic borden en bestek en op stokjes waaraan ballonnen worden vastgemaakt.
Het gebruik van plastic drinkbekers en maaltijdverpakkingen moet actief worden ontmoedigd, bijvoorbeeld door er extra geld voor te vragen. Vanwege de schade die het plastic kan veroorzaken aan biosystemen, de biodiversiteit en de gezondheid van mens en dier wil de Europese Unie een grootschalige aanpak. Kijk daar ben ik nu wel blij mee. Want mijn kleine, maar wel zeer gemotiveerde gedragsveranderingen, zetten warempel geen zoden aan de dijk. Dat stomme plastic blijft maar geproduceerd worden. Ons afval is grotendeels plasticafval. En als daar geen drastische, strenge regels voor worden gecreëerd gaat het nooit meer goed komen met die plastic verslaving van ons. Toegegeven, regels vind ik ook lastig. Maar in dit geval, zou het wel eens het behoud van onze mooie aarde kunnen betekenen ook al zullen ze hier en daar behoorlijk betuttelend overkomen. Blijkbaar hebben mensen het toch nodig om van boven af soms regels opgelegd te krijgen. Ten bate van henzelf.
Ik weet het, het is niet meer van deze tijd, allerlei lastige regels en verboden. Maar we laten zonder die regels sommige dingen toch zo maar gebeuren. En dan zitten we pas echt met de gebakken peren!

Ad Velders

Shopbox

Meer berichten