Foto:
De columns van Margreet

Wat een rijkdom, water!

Het water stroomt nog gewoon door de IJssel. De meeste sloten zijn niet droog gevallen. Natuurgebied Willeskop is nog steeds een waterrijke plek voor veel watervogels die er graag vertoeven. Het kraanwater kan ondanks deze ongekende hete zomer nog steeds onbeperkt gebruikt worden. Tuin sproeien, lekker douchen na een warme dag of nacht en auto wassen, het kan nog steeds. Er is in onze regio geen enkele noodregel van kracht geworden. Beseffen we wel hoe bijzonder dat is?

Alle waterschappen hebben met man en macht gewerkt de afgelopen maanden en allerlei noodplannen kwamen uit de kast. Het was dit keer een omgekeerde wereld in ons waterlandje. In plaats van overtollig water afvoeren en beheren moest men voorkomen dat dijken gingen scheuren en er in de lagere delen voldoende oppervlakte water stond. Zelfs de verzilting vanuit zee werd gekeerd door het Kleinschalige Water Aanvoer, KWA genoemd.

Juist in onze regio is dit een belangrijk item geweest. De diverse gemalen in onze regio spelen daarin een cruciale rol. Hier en daar moest daarom een vaarverbod ingesteld worden en extra onderhoud of vernieuwing aan pompen bij gemalen. Het is puur vakmanschap, dat water beheren in ons kleine, meestal natte landje. We zijn het er ons misschien niet zo zeer van bewust. Maar doordat Nederland al zoveel kennis hierover heeft is een veel grotere ramp vanwege de extreme droogte voorkomen. Hopelijk valt er vanaf morgen weer gewoon regelmatig hemelwater naar beneden. Een heel gewone en meestal niet erg gewaardeerde regenbui krijgt dan ineens een heel andere dimensie. "Heerlijk het regent", zeggen we dan tegen elkaar. We beseffen vaak pas dat iets belangrijk is als we het niet meer in voldoende mate hebben. Maar wat een rijkdom, dat water!

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten