Het pand aan de IJsselkade 2 en 4 was oorspronkelijk een veldwachters en sluiswachterswoning
Het pand aan de IJsselkade 2 en 4 was oorspronkelijk een veldwachters en sluiswachterswoning
Foto's van vroeger

Veldwachter lette goed op

Regelmatig plaatsen we in deze rubriek een oude foto uit de regio. We weten vanuit de reacties die we ontvangen dat u ze waardeert. Deze week kregen we opnieuw een foto met verhaal van Adri van Rooijen uit Montfoort. Heeft u ook een leuke of mooie oude foto ergens liggen en zit er een bijzonder verhaal bij? Schroom dan niet om deze foto te delen via deze rubriek. U doet er veel andere lezers een plezier mee. Mail naar redactie.zsn2@persgroep.nl. en we komen de foto en het verhaal graag ophalen.

Het pand aan de IJsselkade 2 en 4 is oorspronkelijk in opdracht van de gemeente Montfoort gebouwd als sluiswachters- en veldwachterswoning. De toenmalige burgemeester Kemme gaf hiervoor de opdracht in 1922. Het huis werd opgeleverd in 1923 en op nummer 2 woonden de sluiswachters Scholman en Delput. Zij hadden de taak om de sluis te bedienen en verkochten daarnaast ook petroleum. Op nummer 4 woonden de veldwachters van die tijd.
Zij konden via de grote ramen aan de straatkant goed zicht houden op de gevangenis die toentertijd aan de overzijde van de IJssel onder het stadhuis was gevestigd. Achtereenvolgens woonden er de veldwachters Cortvriend, De Greef, Sas, Den Hartog en Gerritsen. Het gebouw wordt vanaf 1953 door particulieren bewoond, maar is aangemerkt als een bouwwerk van lokaal cultuurhistorisch belang.
De IJsselkade had overigens de bijnaam Kippenkaai vanwege de vele kippen die er liepen.

Shopbox

Meer berichten