Foto: Foto:
De columns van Margreet

Oorverdovende stilte

Net weer terug van een weekje Ardennen. Wat is het daar mooi bij onze zuiderburen die met dat heerlijke zachte Vlaamse accent speken met van die grappige woorden of het melodieuze maar voor ons vaak onverstaanbare Frans. Na een week met hun taal om ons heen geleefd te hebben hoor ik nu nog zomaar ineens Frans sprekende mensen hier thuis. Mijn man heeft dat ook en we hebben het vermoeden dat het gewoon nog in onze oren zit, want zoveel Franssprekende mensen fietsen en varen hier toch meestal niet voorbij. Blijkbaar zit het na een week al helemaal in je denken en voor je het weet spreek en denk je een beetje Frans. We hadden een prachtig plekje aan het kabbelende water van de meanderende Semoise weten te boeken waar we de stilte werkelijk kon horen. Het was oorverdovend.
Samen met de aanblik van de prachtige omgeving die al heel langzaam de kleuren van de herfst begon te vertonen kwam de rust allesomvattend op je af. Een weldaad voor je lichaam, ziel en geest. En als er dan vlak voor je huisje ook nog ijsvogeltjes af en aan vliegen kan mijn vakantie echt niet meer stuk. Met volle teugen geniet ik dan van zoveel moois en rust om me heen. Ik realiseerde me opnieuw hoeveel geluiden en prikkels er altijd om ons heen zijn. Altijd wordt onze aandacht wel ergens door afgeleid. We leven in een prikkelrijke maatschappij. Tv, internet, telefoon en altijd maar weer overal van op de hoogte moeten blijven heeft ons prikkelverslaafden gemaakt.
Maar ik ben voor nu weer even opgeladen. Ik ga mijn best doen om die rust en het prikkelarme leven hier ook een beetje vast te houden. Dat betekent nog duidelijker keuzes durven maken, telefoon wat vaker aan de kant, de televisie staat al veel minder aan en misschien Facebook wel helemaal vaarwel zeggen. Maar ook mijn prikkelverslaving is wel een beetje hardnekkig hoor! Wish me luck!

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten