Sint Janskerk, van oorsprong katholiek.
Sint Janskerk, van oorsprong katholiek. (Foto: )
Foto's van vroeger

Blikseminslag in kerk

Regelmatig plaatsen we in deze rubriek een oude foto uit de regio. We weten vanuit de reacties die we ontvangen dat u ze waardeert. Deze week kregen we opnieuw een foto met verhaal van Adri van Rooijen uit Montfoort. Heeft u ook een leuke of mooie oude foto ergens liggen en zit er een bijzonder verhaal bij? Schroom dan niet om deze foto te delen via deze rubriek. U doet er veel andere lezers een plezier mee. Mail naar redactie.zsn2@persgroep.nl. en we komen de foto en het verhaal graag ophalen.

De Grote of Sint Jans-kerk in de Montfoortse binnenstad was van oorsprong een Katholieke kerk. Na de reformatie werd in 1598 de kerk "gezuiverd" en werd de kerk protestant. In deze eeuw is de kerk verbouwd tot een beukige kerk in de stijl van de Hollandse Gotiek. Op 28 maart 1629 brandde de kerk geheel uit door een bliksem inslag. Toen werden maar liefst ook 72 huizen, 30 hooibergen en 6 boerderijen verwoest. Dat zal wat geweest zijn toen! In 1634 was de kerk weer herbouwd en daarna bleef de kerk hetzelfde.
In 1877 constateerde men verzakkingsverschijnselen bij de toren en om erger te voorkomen werd besloten om de drie omlopen terug te brengen naar één omloop van de toren. In de vloer van de kerk vind je een grote verzameling grafzerken. Al sinds 1829 is het verboden om mensen in de kerk te begraven en zijn er geen nieuwe graven meer bijgekomen.
De Sint-Janskerk werd van 1978 tot en met 1982 opnieuw geheel gerestaureerd.

Meer berichten