Foto: Foto:
De columns van Margreet

Wat een kunst, loslaten!

Afgelopen week had ik bij Galerie Sillekunst een interview. Het is geen straf om te midden van heel veel mooie kunstwerken een gesprekje te hebben en een mooie foto te maken. De nieuwe tentoonstelling kreeg de titel 'Loslaten' mee. Ik ben zeker geen kunstenaar, maar toch inspireerde het bezoek aan de galerie mij enorm. Loslaten! O, wat hou ik van dat woord! En wat wil ik het nog veel meer leren. Het zijn legendarische woorden. Niet alleen vind je hierover veel geschreven in een modern psychologisch boek of artikel maar ze staan al in het oudste boek ter wereld; Laat los en je zult losgelaten worden.
Loslaten wat je vasthoud in verkeerde gedachte patronen. Loslaten van normen en waarden die wel mooi en waar leken te zijn maar bij nader inzien meer weg hebben van een gevangenis die de boel op slot zetten in plaats van dat het leven, vreugde en vrijheid gaf. Of het loslaten van de gebaande wegen. Dat je niet meer doet zoals je dacht dat het hoorde. Net zoals in de schilderkunst in plaats van een kwast een schuursponsje pakken. Daar hou ik van! Het loslaten brengt je echt op nieuwe wegen. Dat geldt voor mezelf maar ook in mijn coachpraktijk.
Daar heb ik zoveel mooie dingen zien gebeuren doordat mensen verkeerde patronen durfden los te laten. Alleen het woord inspireert mij al. Maar tegelijkertijd is het steeds weer een uitdaging. Want wat laat ik los en wat niet! Dat is helaas niet altijd een simpele keuze.
En misschien denkt u en jij bij het lezen van dit stukje wel, nou, nou Nagtegaal, jij durft wel wat te zeggen. Want wat kan er allemaal wel niet gebeuren als ik dingen los zal laten? Maar dat moet ik op mijn beurt dan maar weer loslaten. Want dat loslaten een heel belangrijk thema is voor ieder mens die wil blijven groeien in de kunst van het leven.
Dat staat voor mij als een paal boven water.

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten