De opbouwploeg van de STAM-tent kon donderdagavond aan de slag met de nieuwe en gecertificeerde palen (Foto: Paul van den Dungen)
De opbouwploeg van de STAM-tent kon donderdagavond aan de slag met de nieuwe en gecertificeerde palen (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Strenge regelgeving kost STAM 15.000 euro

Vorig jaar vierde de Stichting Tent Activiteiten Montfoort (STAM) nog zorgeloos haar 1e lustrum. Vanaf de oprichting in 2012 werd met veel vrijwilligers hard gewerkt om de doelstelling te realiseren, namelijk Montfoort levendiger en nog leuker te maken. Toen kwam de tegenslag.

Montfoort - Na vijf jaar zijn Pret in het Park, Pullen op de Plaats en Pret op het Plein tijdens Koningsdag niet meer weg te denken. Verder maken de VOM, Bloklandfeest, de basisscholen en sportverenigingen gebruik van de STAM-tent. Daarmee is de missie van de STAM geslaagd. Begin van dit jaar kreeg STAM echter te maken met flinke tegenwind en begon de worsteling met wet- en regelgeving. Alle opgebouwde evenementen dreigden weer van de kalender te verdwijnen omdat de STAM-tent moest gaan voldoen aan allerlei nieuwe eisen, waaronder een constructieberekening door een gecertificeerd ingenieursbureau. Dat bureau kon die berekening alleen maken als er certificaten over de kwaliteit van de dikte van de tentpalen en de lengte van de tentharingen werd overgelegd. De tot op heden gebruikte stalen palen en masten waren nog prima, maar ontbeerden dat papiertje. De hele constructie moest worden vervangen om die certificaten te verkrijgen.
Volgens STAM-voorzitter Adje Spruit hebben de nieuwe regels alles bij elkaar bijna 15.000 euro gekost. ''De tent is daarmee niets veiliger geworden, maar er zitten nu de juiste papieren en certificaten bij. Dankzij de loterij 'Help de STAM een handje' en bijdragen van sponsoren en donateurs is het geld bijeen gebracht, anders was het afgelopen geweest.''
Adje Spruit hoopt een dergelijk jaar niet meer mee te maken. Naast problemen met de certificaten, zijn er ook heel wat gesprekken met de gemeente nodig geweest om alle leuke ideeën daadwerkelijk te kunnen uitvoeren. "We hebben veel discussie gehad, bijvoorbeeld over de watermat over de Grote Gracht. "Wanneer is dat veilig genoeg? Hoeveel verkeersregelaars, beveiligers en EHBO-ers moet je inzetten? Maar de lucht is geklaard en we gaan er weer tegenaan.''

Dankzij de loterij en extra donaties van Montfoortse bedrijven als Inter Rutges, Stichting De Sterkste man, Van den Pol Electra en Van den Hadelkamp Auto's, heeft de STAM dit jaar kunnen overleven. Bedrijven en inwoners hebben laten zien in een stad te willen wonen waar wat voor de bevolking wordt georganiseerd. Nu de STAM tent weer de juiste papieren en certificaten beschikt gaan ze ook volgend jaar, samen met andere verenigingen, Montfoort weer levendig houden met leuke evenementen voor jong en oud.

Meer berichten