De Hoogstambrigade Utrechtse Waarden kan nog wel wat extra helpende handen gebruiken. (Ingestuurde foto).
De Hoogstambrigade Utrechtse Waarden kan nog wel wat extra helpende handen gebruiken. (Ingestuurde foto). (Foto: Ingezonden)

Op de bres voor de hoogstamboomgaard

Montfoort/Oudewater - Boomgaarden vormden lang ze een vast onderdeel van de erfbeplanting bij boerderijen. Het werk dat de eigenaar had aan het onderhoud werd goedgemaakt door de opbrengst van het fruit. Nu fruitteelt op laagstambomen een specialisme is geworden, is fruitteelt op hoogstam niet meer lonend.

Veel hoogstamboomgaarden zijn daarom in verval geraakt of gerooid. Dat is jammer, vindt de in 2016 opgerichte Hoogstambrigade Utrechtse Waarden. Aan gemotiveerde grondeigenaren biedt deze vrijwilligersgroep tegen een bescheiden vergoeding hulp bij onderhoud en aanplant van hoogstamfruitbomen.
De groep bestaat momenteel uit tien vrijwilligers, mannen en vrouwen. Het werkgebied omvat vooral Montfoort en Oudewater.
Gezien het aantal verwaarloosde, maar behoudenswaardige boomgaarden, kan de groep nog wel wat extra handen gebruiken. Wie er aardigheid in heeft geregeld met een gezellige, gemotiveerde groep een boomgaard op te knappen, kan een bericht sturen naar info@uwhoogstambrigade.nl. Ervaring met snoeien is geen vereiste, wel de bereidheid om daarvoor een cursus te volgen.
Meer informatie over de plaatselijke brigade is te vinden op de website www.uwhoogstambrigade.nl.

Meer berichten