Hans van Domselaar, bestuursvoorzitter Molen De Valk was blij verrast met de gewonnen Duurzaamheidsprijs 2018 (Foto: Paul van den Dungen)
Hans van Domselaar, bestuursvoorzitter Molen De Valk was blij verrast met de gewonnen Duurzaamheidsprijs 2018 (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Waardoor is molen De Valk zo duurzaam?

Voor het tweede achtereenvolgende jaar werd in Montfoort de Duurzaamheidsprijs uitgereikt. Daarmee hopen het platform Duurzaam Montfoort en de gemeente een gedragsverandering te realiseren op het gebied van duurzaamheid.

Montfoort - Via de uitreiking van deze prijs wordt duurzaamheid op een positieve manier onder de aandacht gebracht van inwoners, instellingen en verenigingen of personen die zich op dit gebied bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Het was niet geheel toevallig dat vorige week woensdag de publieksruimte van de Montfoortse molen werd gebruikt voor de uitreiking van deze prijs. Na een woord van welkom en een toelichting werd door wethouder Jocko Rensen en Wim van Seeters, voorzitter ad interim van het platform Duurzaam Montfoort, de Duurzaamheidsprijs 2018 uitgereikt aan molen De Valk. Een volslagen verraste Hans van Domselaar, voorzitter van het bestuur van de molen, mocht de prijs in ontvangst nemen, bestaande uit een uit olijfwilg vervaardigde sculptuur, gemaakt door Maarten Schepers van het Montfoorts Kunstenaars Collectief en een oorkonde. De aanmoedigingsprijzen 2018 gingen naar Installatiebedrijf De Vaart en Linschoten Natuurlijk.

Hans van Domselaar: "Duurzaamheid staat al lang in het vaandel van de molen. De restauratie in 2009 vond voor 80% plaats met hergebruik van materialen. Nog maar 20% kwam uit de bossen van het Utrechts Landschap en werd verwerkt door houtmolen De Stern in Utrecht."
Met hulp van 30 vrijwilligers, 6 molenaars en 2 molenaars in opleiding wordt met de verkoop van duurzame producten in de molenwinkel in het eigen onderhoud voorzien. Zo'n 1000 mensen brengen jaarlijks een bezoek aan de winkel. Van Domselaar: "Duurzaamheid is een groeiproces waar wij met de molen op zijn aangehaakt. Kwam ons eerste graan nog uit Zeeland, later zochten wij naar een lokale landbouwer en vonden die in de Lopikerwaard. Dat scheelde ook weer in de transportkosten. Het malen gebeurt op basis van windkracht en is dus duurzamer dan elektrisch." De molenproducten worden handmatig verpakt in zakken, afgesloten met touw. Alleen als een product dat niet toelaat, wordt afbreekbaar plastic gebruikt. ''Bakkers in Utrecht, Linschoten, Lopik en Oudewater gebruiken ons meel, net als de Old Bakery en Il Falco. De zakken met de tarwe gaan op windkracht naar boven.''

Het Utrechts Landschap beheert momenteel 22 molens. De samenwerking tussen de molens wordt steeds beter en dat moet er uiteindelijk toe leiden dat de molenwinkels uitsluitend nog streekproducten gaan verkopen. Hans van Domselaar: "Het is de bedoeling dat wij in de toekomst nog duurzamer gaan worden. Dankzij de led verlichting op de molen wordt nu al 50% minder stroom verbruikt. Wij gaan zelf onderzoeken of het mogelijk is om in de toekomst gebruik te maken van zonne-energie, zonder daarbij het uiterlijk aanzien van de molen geweld aan te doen."

Meer berichten