Veel belangstelling voor een door de SWOM gecoördineerde  Vrijwilligersmarkt in het DoeMeeHuis. (Foto: Paul van den Dungen)
Veel belangstelling voor een door de SWOM gecoördineerde Vrijwilligersmarkt in het DoeMeeHuis. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Flinke toeloop op Vrijwilligersmarkt SWOM

Een groot aantal maatschappelijke organisaties had zich aangemeld voor de door de SWOM georganiseerde Vrijwilligersmarkt in het Doe MeeHuis in Montfoort.

Montfoort - Al snel bleek vrijdagmiddag dat het druk zou worden in het DoeMeeHuis. Bij binnenkomst werden de bezoekers welkom geheten met een kopje koffie of thee en wat lekkers. Medewerkers van de SWOM gaven uitleg over het doel van deze middag en op tal van plekken ontstonden geanimeerde en zinvolle gesprekken. Zo waren er onder andere kraampjes van Het Boeren Leven, Maatjeswerk, De Zonnebloem, Vluchtelingenwerk, De Rijnhoven, maar ook van de SWOM zelf. Conny te Lintelo, coördinator vrijwilligers bij de SWOM, is zichtbaar blij met de opkomst en de matches die er zo hier en daar ontstaan. "Wij hebben nu eenmaal vrijwilligers nodig om aan de toenemende zorgvraag te kunnen voldoen. Daarnaast worden de hulpvragen ook steeds complexer." Maria Hamers, directeur SWOM, zegt dat 'Samen Sterk Zonder Stigma' juist veel behoefte heeft aan jongere vrijwilligers."Al is het maar voor een luisterend oor, een praatje of een wandelingetje met deze juist meer kwetsbare groep mensen."

De meeste bezoekers komen heel gericht naar deze markt, zoals Hanneke uit Montfoort. "Ik ben op zoek naar vrijwilligerswerk omdat ik best wel wat tijd over heb die ik graag zinvol wil besteden. Ik heb mij hier goed laten voorlichten en denk dat ik bij twee instellingen wel aan de slag kan gaan. Ik kijk er naar uit." Ada Pauw, coördinator Welzijn van De Rijnhoven staat, volledig uitgedost in kokskleding. Zij heeft inmiddels al drie aanmeldingen binnen, twee dames en een man. "Maak eens een afspraak met Jolanda Vermeulen en kom dan letterlijk en figuurlijk eens een kijkje nemen in de keuken van de Vlinderhof - dagbesteding - of de Bloesemhof in Montfoort. Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers die ons team willen komen versterken op een van de vele locaties van De Rijnhoven om daar met en voor de mensen te gaan koken. Dat is echt zo vreselijk dankbaar werk."
Met uitzondering van een enkele man zijn er opvallend veel vrouwen naar deze vrijwilligersmarkt gekomen. Zo ook Ellen uit Montfoort. "Ik wil heel graag vrijwilligerswerk gaan doen, omdat ik momenteel geen werk heb. Ik weet dat er veel vrijwilligers nodig zijn en dat niet alleen, het is nog eens nuttig werk ook. Ik heb mij aangemeld bij het Tuintjesproject van de SWOM en ook bij De Zonnebloem. Daar heb ik echt zin in."

Vorige week woensdagavond organiseerde de SWOM ook een vrijwilligersmarkt in De Brede Vaart in Linschoten, maar daar was de belangstelling jammer genoeg minimaal. Aan het einde van de middag werd de balans opgemaakt. Ruim 40 mensen bezochten de markt, waarvan 15 zich als vrijwilliger bij de verschillende organisaties hebben aangemeld. Bijna alle organisaties konden op deze manier nieuwe vrijwilligers aan hun bestand toevoegen en dat is op zich een mooi resultaat.

Meer berichten