Voor Andries en Connie Knotters en Niels en Maaike van der Kuur was een bezoek aan een sloppenwijk in Oeganda reden voor  Project Hoop.
Voor Andries en Connie Knotters en Niels en Maaike van der Kuur was een bezoek aan een sloppenwijk in Oeganda reden voor Project Hoop. (Foto van Connie Knotters)

Kinderen uit sloppenwijk naar school dankzij Hoop

Een bezoek aan een sloppenwijk in Oeganda maakte zoveel indruk bij Niels en Maaike van der Kuur en Andries en Connie Knotters dat het hen heeft doen besluiten actie te ondernemen om een oud en krakkemikkig schooltje te helpen opknappen zodat in ieder geval een aantal kinderen uit de sloppenwijk onderwijs kunnen ontvangen.

Oudewater – Ruim twee jaar geleden brachten de twee echtparen uit Oudewater een bezoek aan een pastor die vlak naast een sloppenwijk bij Kampala een klein schooltje had opgezet om aan zo'n 90 leerlingen onderwijs te kunnen geven. In de grote sloppenwijk leven veel vrouwen met hun kinderen. Een man is vaak niet meer in beeld. Een kort bezoek van slechts twintig minuten aan de sloppenwijk was schokkend. Connie vertelt: "Ik werd er letterlijk ziek van, de geur, de jongetjes die lijm snoven, de vele vieze kinderen en de smerige lucht die er hing. Het had zo'n impact dat we besloten om wat te doen."
In de sloppenwijk was het altijd nat en drassig en in het regenseizoen was dat vele malen erger, omdat het in het dal lag, onderaan de grote stad Kampala die op zeven heuvels is gelegen. Het contact met Pastor Eddie bestond al meerdere jaren. Hij had naast de sloppenwijk zijn kerk en de school. Het schooltje was een houten gebouwtje met platen op het dak. Er waren drie klasjes met goede leerkrachten. Maaike: "We wisten hoe hij zich inzette voor de kinderen, hen soms opving in zijn eigen huis. Hij zorgde via het schooltje dat ze ook elke dag een maaltijd kregen."
Maar gebouw waarin het het schooltje is gevestigd, was dermate slecht dat er instortingsgevaar dreigde. De twee echtparen besloten om hem geld te geven zodat het dak in ieder geval gerepareerd kon worden. "Daar ging het eerste geld heen dat we die eerste reis hadden meegenomen en binnen een week was er een nieuw dak en plaatsten we een hek om de school."
Toen een tijdje later Pastor Eddie Nederland bezocht voor een korte studie, werden de plannen pas concreet om een stichting op te richten voor structurele hulp aan de school. Project Hoop werd daarmee een feit. Het project wordt door een aantal mensen trouw gesponsord en bij de EMTÉ Supermarkt in Oudewater staat een bus om statiegeldbonnen in te doen. "We hebben gezien dat Pastor Eddie het on-afrikaans durft aan te pakken. Hij doet wat hij beloofd en controle is goed mogelijk. Zijn vrouw startte inmiddels ook een medische kliniek van waaruit de allerarmsten - desnoods gratis - medicatie kunnen krijgen. Ze willen zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn."
Concreet wil Project Hoop helpen bij het ondersteunen van het onderwijs, verstrekken van eten aan de leerlingen, warme truien voor de koude maanden, het aankopen van eigen grond voor het bouwen van een stenen school en een eerlijk loon voor de leerkrachten die nu nauwelijks loon ontvangen. Het project heeft de ANBI status.

www.projecthoop.nl

Meer berichten