Foto:
Foto's van vroeger

Huisvuilstort was heel gewoon

Regelmatig plaatsen we in deze rubriek een oude foto uit de regio. We weten vanuit de reacties die we ontvangen dat u ze waardeert. Deze week kregen we opnieuw een foto met verhaal van Adri van Rooijen uit Montfoort. Heeft u ook een leuke of mooie oude foto ergens liggen en zit er een bijzonder verhaal bij? Schroom dan niet om deze foto te delen via deze rubriek. U doet er veel andere lezers een plezier mee. Mail naar redactie.zsn2@persgroep.nl en we komen de foto en het verhaal graag ophalen.

Op deze foto is de oude ophaalbrug aan de Mastwijkerdijk te zien. De Mastwijkerdijk is een weg in de buurtschap Mastwijk in Montfoort. Vroeger hoorde dit buurtschap bij Linschoten. Langs de straat staan twee bouwwerken die volgens het Monumenten Inventarisatie Project van historisch belang zijn.
Op Mastwijkerdijk 33 is dit Nieuw Schurenburg, uit 1908. En daarnaast behoort de hefbrug aan de Mastwijkerdijk tot het culturele, regionale erfgoed. Deze hefbrug werd in 1920 gebouwd.
De hefbrug was nodig voor de aanvoerroute van het huisvuil. Om deze door te laten varen naar de stort in de Zandwinput. Zo ging dat in de jaren '70 en '80. Later is er hiervoor nog een noodbrug over de IJssel aangelegd omdat dit veel sneller ging. Later werd pas duidelijk dat deze huisvuil stort een enorme verontreiniging en slechte cultuurtechnische gesteldheid van de bodem veroorzaakte. Toen zijn ze ermee gestopt. De foto stamt uit 1990.

Shopbox

Meer berichten