Foto: Foto:
De columns van Margreet

Gemeen geluksgevoel

Misschien ben jij hem deze week ook wel tegen gekomen. De quote van Loesje; Koopkracht, de kracht te laten liggen wat je niet nodig hebt. Ik kan wel wat van dat powergoedje gebruiken. Hebben we Black Friday met al zijn Amerikaanse gekte net overleefd en onze portemonnee dicht kunnen houden, komt er doodleuk nog een Cyber Monday achteraan. Nog een dag vol stuntprijzen. Kopen, kopen, kopen lieve mensen. Nou ja, lief zijn jullie pas als je meedoet aan die gekte. En dat terwijl ik juist minder wil gaan kopen. Niet omdat ik geen geld heb. Of omdat ik aan het sparen ben. Nee gewoon omdat die alom geprezen en schijnbaar belangrijke koopkracht mijn keel uit begint te hangen.

Verslaafd aan kopen

Ik zie steeds meer redenen om niet te willen kopen. En ook omdat ik alles al lang heb. Wat mankeert ons mensen in het welvarende Westen toch? Massaal denken we dat we er heel gelukkig van zullen worden. Elke keer dat geluksgevoel als je iets aangekocht hebt. We blijven het zoeken en koesteren. En diep van binnen weet ik dat ik niet anders ben dan iedereen.
Op een saaie of prestatieloze dag krijg ik ook een enorm verlangen om te gaan shoppen. Puur om dat geluksgevoel dat het even geeft. We zijn verslaafd aan kopen. Onze filters die bepalen wat eerlijk en goed is werken niet meer optimaal of zijn totaal uitgeschakeld in onze moderne advertentie- en koopverslaving. Ik oefen me er in om kritischer te zijn in het doen van nieuwe aankopen. En het valt om de drommel niet mee! Het is onder onze huid gaan zitten. Het zit diep in ons moderne DNA. We geloven allemaal; "Je wordt gelukkig van iets kopen." En Black Friday en Cyber Monday doen er nog een schepje bovenop. Wat een idioterie! Dus daarom nog maar eens deze ontzettend mooie quote in dikke letters. Omdat het ook nog eens december wordt deze week. Het is als een soort gebed. "Geef mij kracht om te laten liggen wat ik niet nodig heb!!! "

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten