De gerenoveerde Romeijnsbrug herstelt het oorspronkelijke stadsbeeld en heeft weer een volwaardige verkeersfunctie. (Foto: Gemeente Oudewater)
De gerenoveerde Romeijnsbrug herstelt het oorspronkelijke stadsbeeld en heeft weer een volwaardige verkeersfunctie. (Foto: Gemeente Oudewater) (Foto: Gemeente Oudewater)

Tijd voor een feestje rond gerenoveerde Romeijnsbrug

De Romeijnsbrug in Oudewater heeft er ruim 150 jaar op moeten wachten om zijn oorspronkelijk vorm terug te krijgen van eind zestiende eeuw. Vrijdag 30 november vindt de officiële heringebruikname plaats. Dat niet alleen. Net als de Markt- en Visbrug, krijgt ook de Romeijnsbrug permanente verlichting die in de avonduren nog meer sfeer gaat geven. De kleur kan veranderen, bijvoorbeeld oranje op Koningsdag.

Oudewater - De Romeijnsbrug kent een lange geschiedenis.In 1591 kreeg Pieter Gerritsz Paemburch opdracht van het stadsbestuur een brug te ontwerpen op de plek waar de Haven uitmondt in de Hollandse IJssel. Een brug met een toog. Op die oeververbinding tussen de Haven- en Romeijnstraat lieten boeren, burgers en buitenlui gedurende bijna drie eeuwen miljoenen voetafdrukken en karresporen achter. Rond 1860 maakte de toogbrug plaats voor een nieuw exemplaar. Een platte brug met stalen binten die voetgangers, rijwielen en paard met wagen goed kon verdragen. Dat gold niet voor de voertuigen die in de loop van anderhalve eeuw steeds zwaarder werden. Met als gevolg dat er zich vanwege de veiligheid sinds medio 2013 alleen nog voetgangers en fietsers mochten verplaatsen tussen de Romeijn- en Havenstraat.
De gerenoveerde brug heeft een volwaardige verkeersfunctie gekregen. Hij kan zelfs de belasting van vrachtauto's aan. Dat vergroot de bereikbaarheid en de veiligheid van de binnenstad. Bij calamiteiten zijn hulpdiensten sneller op de plaats van bestemming. Bovendien geeft dit verlichting voor de verderop gelegen Visbrug. En met de toogbrug herstelt Oudewater het oorspronkelijk stadsbeeld op deze plaats. Daarmee komt de gemeente tegemoet aan de wens van onder andere de Stichting Hugo Kotestein.

Naamstelling

De naam Romeijnsbrug is afgeleid van Remigius, bisschop van Reims aan het einde van de vijfde en begin van de zesde eeuw en heeft niets te maken met de Romeinen. In de loop der eeuwen verbasterde de naam: Remijnsbrug, Romeynsbrug, Romeynsbrugge, Romeijnsbrug en Romeijnsbrug. Een voorstel in januari 1954 aan de gemeenteraad spreekt van Romeijnsbrug. Volgens historica Nettie Stoppelenburg komt die spelling het meeste voor. De gemeentelijke straatnamencommissie nam die naam over en uiteindelijk deed ook het college van burgemeester en wethouders dat in 2017.

Programma

Op vrijdag 30 november vindt de feestelijk ingebruikname van de verlichting en de heropening van het brug plaats. Het programma is als volgt:

19.20 uur: De Geelbuik vertrekt vanaf de sluis richting Romeijnsbrug met aan boord Shantykoor De Kaapstander dat uiteraard liederen zingt.

19.30 uur: Tijdens de vaarttocht wordt de sfeerverlichting onder de Markt- en Visbrug ontstoken.

19.40 uur: Aankomst bij Romeijnsbrug

19.45 uur: Officiële openingshandeling door wethouder Walther Kok. Voor genodigden en belangstellenden staan er hapjes en drankjes klaar. Op de brug staat een tent. Ook is hier een deel van de vondsten te zien die archeologen rond de brug hebben opgegraven

20.30 uur: Einde heropeningsfestiviteiten

Vanwege de feestelijkheden is de Romeijnsbrug vrijdag van 17.00 tot 21.30 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Meer berichten