Elk najaar raakten de graven onder de moerbeibomen bedolven onder een dikke laag naalden.
Elk najaar raakten de graven onder de moerbeibomen bedolven onder een dikke laag naalden. (Foto: )

Graven Hervormde Begraafplaats verlost van dikke pakken naalden

Oudewater - De graven die onder de rij moerbeibomen lagen op de Hervormde Begraafplaats Oudewater werden elk najaar opnieuw bedolven onder een dikke laag naalden. Dat probleem is opgelost, nu de grote moerbeibomen zijn geveld.

Het zag er niet erg fraai uit en elk jaar opnieuw hadden nabestaanden of de beheerders van de begraafplaats er een enorme klus aan om de graven en de paden weer schoon en toonbaar te maken. Wie even een bezoekje dacht te brengen aan een nabestaande die aan dat pad begraven was, wist niet wat hij zag. Elk graf lag bedolven onder een dikke laag naalden van de acht moerbeibomen of watercipressen die net buiten de begraafplaats stonden. Het waren de laatste moerbeibomen van een groter aantal dat destijds om de hele begraafplaats had gestaan.
Opruimen had pas zin als alle naalden uiteindelijk gevallen waren. In de tussentijd was het graf bedolven onder een dik pak naalden omdat de grote mammoetbomen huizenhoog waren gegroeid. Het was voor velen afschuwelijk om de graven zo te zien. De wind blies de naalden niet weg door het gewicht dat ze hadden. Ook al waren de bomen zelf prachtig om te zien, ze stonden echt op de verkeerde plek, zo vlak aan de rand van de begraafplaats.

Meer berichten