Verpleegkundige Coen Rietveld zet zich in om ook bij  gemaal de Pleyt een openbare AED te plaatsen. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Verpleegkundige Coen Rietveld zet zich in om ook bij gemaal de Pleyt een openbare AED te plaatsen. (Foto: Margreet Nagtegaal) (Foto: )

Een 24h AED in elke buurt redt levens

Coen Rietveld startte op Willeskop een inzamelings- actie voor een buurt AED. Als specialistisch verpleegkundige Cardiologie weet hij hoe belangrijk het is dat elke buurt een AED krijgt omdat een ambulance meestal niet binnen zes minuten ter plaatse kan zijn. Er komen steeds meer particuliere initiatieven in steeds meer buurten.

Montfoort – Hij legt uit dat het belang van een buurt-AED erg groot is. "Het is zo dat elke minuut telt bij een hartstilstand. Volgens de laatste richtlijnen wordt er altijd een AED gebruikt bij een hartstilstand. Maar er zijn er nog veel te weinig die ook 24h beschikbaar zijn."
In Montfoort zijn er totaal zes AED apparaten, maar géén één die 24 uur per dag beschikbaar is binnen de kern. De apparaten die er hangen zijn alleen tijdens werktijden beschikbaar. Oudewater heeft er negen hangen, waarvan twee dag en nacht beschikbaar zijn. "Het zou ook mooi zijn als bedrijven en publieke instellingen hun AED naar buiten verplaatsen in een beveiligde kast, zodat iedereen er bij kan."
Voor Linschoten geldt hetzelfde, helaas geen AED beschikbaar voor 24h. Een lokale AED is het snelst te gebruiken, gemiddeld met 4 minuten. "De afname van de overlevingskansen is groot zolang er níet gedefibrilleerd wordt bij de reanimatie , namelijk doordat het ventrikelfibrilleren steeds verder afneemt tot een volledige stilstand in een tijdsbestek van minuten. "
Coen Rietveld zet zich zelf in voor een AED bij het gemaal 'De Pleyt', Willeskop 73C in Montfoort. Hij schreef daarvoor een brief naar al zijn buurtbewoners om hiervoor te doneren. Ruim 1600 euro is nodig voor een BuurtAED. De rest wordt door Philips gesponsord. Zijn actie loopt tot 7 december. "Maar ook is het belangrijk dat ieder die kan reanimeren zich aanmeldt als burger hulpverlener. " Via de website buurtaed.nl kan iedereen zijn eigen buurt-AED actie starten. Via https://thecprnetwork.com/nl/ kan je jezelf melden als BHV-er. Maar ook als je privé een AED hebt hangen kan je deze melden bij het landelijke systeem. Hoe groter het netwerk is, hoe beter.

Het overgrote deel van de reanimaties (70%) vindt in de eigen woonomgeving plaats. Vaak is er geen openbare AED beschikbaar. Daarom worden er momenteel veel Buurt- acties gehouden om op veel meer publieke plekken een AED 24/7 beschikbaar te hebben. In Montfoort lopen er zes buurtAED acties, in Oudewater twee en in Linschoten één. Kijk op buurtAED.nl voor de acties bij u in de buurt en doe mee! De overlevingskansen bij een hartstilstand zijn bij gebruik van een AED binnen 6 minuten gestegen naar 50%.

Shopbox

Meer berichten