Burgemeester Verhoeve vindt het zorgelijk dat er zoveel hennepkwekerijen zijn aangetroffen in Oudewater. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Burgemeester Verhoeve vindt het zorgelijk dat er zoveel hennepkwekerijen zijn aangetroffen in Oudewater. (Foto: Margreet Nagtegaal) (Foto: )

Burgemeester Verhoeve: illegale hennepteelt intimiderend en gevaarlijk

Voor omwonenden en eigenaars van de panden is de ontdekking van een illegale hennepkwekerij een schokkende gebeurtenis. Vaak waren zij zich niet niet bewust van wat er in de panden gebeurde en het gevaar ervan. Burgemeester Pieter Verhoeve maakt zich zorgen over de toename van het aantal hennepkwekerijen in het laatste jaar in Oudewater. 

Oudewater – Zijn zorgen gaan allereerst uit naar betrokken huiseigenaren. "Ik zie en hoor dat mensen die particulier verhuren soms in een val zijn gelokt. We hebben hier echt te maken met criminele activiteiten. Dat kan heel intimiderend zijn en zeker niet ongevaarlijk voor de buurt." In alle gevallen wordt er illegaal krachtstroom afgetapt vanaf de straat. "Er is daardoor grote kans op korstsluiting en op brand. Dat is in Hekendorp ook gebeurd. "
Pieter Verhoeve richt zich vooral op de veiligheid van de burgers. "Het sluiten van een huis waar een hennepkwekerij is ontdekt is ook puur voor de veiligheid", benadrukt hij. "Het is een bestuursmaatregel om de rust weer terug te brengen rond het huis. De bekendheid van de woning als drugspand te doorbreken en uit de drugsproductie te halen. Bij de duur van de sluiting hou ik ook rekening met de belangen van de verhuurder. Die hebben vaak te goeder trouw gehandeld en hier niet om gevraagd."
Bij het ontdekken van een hennepkwekerij speelt de buurt vaak een grote rol. "Mensen hebben de hennep geroken. Of er is een vermoeden dat de elektriciteitsmeter niet klopt." Volgens de burgemeester is het heel belangrijk dat men melding doet als er ook maar enigszins een vermoeden is. Dat kan anoniem via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl. "Het is voor je eigen veiligheid."
Via de facebookpagina van Oudewater kwamen soms ook negatieve reacties op het persbericht van de ontmanteling van de hennepkwekerijen. Pieter Verhoeve; "Het onderwerp leeft enorm. Maar een hennepkwekerij in je straat is echt gevaarlijk. Hij blijft zich in deze ook inzetten voor de veiligheid van Oudewater. "We willen hier geen criminele activiteiten.''

Sinds oktober 2017 is er vijf maal een illegale hennepkwekerij ontdekt en ontmanteld in de gemeente Oudewater. Burgemeester Pieter Verhoeve maakt zich zorgen. In januari 2018 ontstond op een zolder van een woonhuis in Hekendorp zelfs brand vanwege een aanwezige hennepplantage. De brand ontstond gelukkig niet 's nachts. Eerder werd aan de Heemraadsingel en aan de Oude Singel een hennepplantage ontdekt. En onlangs aan de Lange Burchwal en in de Prinses Irenestraat.

Shopbox

Meer berichten