De jeugdige Milo en Noa maakten tussen de senioren op woensdagmiddag alvast kennis met het koersbalspel. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)
De jeugdige Milo en Noa maakten tussen de senioren op woensdagmiddag alvast kennis met het koersbalspel. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman) (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)

Koersbal voor oud en jong goed voor lijf en leden

Stichting LiBel, seniorensociëteit het Knooppunt en de Buurtsportcoach organiseren in de week van 25 maart in Linschoten een koersbaltoernooi. Ook is er een kindertoernooi.

Linschoten - Koersbal is van oorsprong een Australische sport die enigszins lijkt op 'jeu de boule'. Omstreeks 1980 is de sport overgewaaid naar Europa. Koersbal wordt in Linschoten'al vanaf 1992 op woensdagmiddag gespeeld. Het sportieve spel was een initiatief van de Nederlandse Bond van Plattenlandsvrouwen afdeling Linschoten en bleek voor de dorpsbevolking een enorme aanwinst. Het balspel is de leverancier van een middag met een hoge gezelligheidsgraad. En daarnaast, ook niet geheel onbelangrijk: Het is goed voor lijf en leden. Aad Hoogendoorn Benschop was vanaf het begin decennia lang de spelleider. Het aantal 55-plus leden schommelt altijd rond de twintig. Aanvankelijk gestart in dorpshuis De Vaart wordt het spel nu elke week van 14.00 tot 16.00 uur gespeeld in cultuurhuis De Brede Vaart.
Het spel wordt in een gemoedelijke sfeer gespeeld op matten die 8 meter lang en 2 meter breed zijn. De benodigde koersballen zijn binnenin voorzien van een gewicht zodat ze niet recht kunnen rollen. Doel is om de vier ballen binnen de lijnen zo dicht mogelijk bij het kleine witte balletje te krijgen. Er is geen bijzondere kracht voor nodig , zodat iedereen gelijke kansen heeft. De spelregels zijn in de praktijk gemakkelijk en heel gauw leren. Er wordt gespeeld in teams van twee personen.

Tijdens het koersbaltoernooi in de week van 25 maart worden afhankelijk van het aantal inschrijvingen plaatsingsrondes gespeeld op maandagavond, woensdagmiddag, woensdagavond en vrijdagavond. De finale vindt plaats op zaterdag 30 maart. Inschrijven kan per koppel of individueel. Als personen zich individueel inschrijven, worden door de organisatie teams gevormd. Het inschrijfgeld voor senioren bedraagt 5 euro per persoon.
Voor de plaatselijk jeugd wordt in diezelfde koersbalweek een kindertoernooi georganiseerd. Afhankelijk van het aantal inschrijvers is dat op woensdagmiddag 27 of zaterdagmiddag 30 maart voor kinderen van groep 3 tot en met groep 8. Kinderen tot 12 jaar spelen gratis mee.
Het koersbaltoernooi wordt gespeeld in cultuurhuis De Brede Vaart te Linschoten. Aanmelden kan via de website www.stichtinglibel.nl, door-klikken naar koersbaltoernooi.

Om het spel te leren kennen of om alvast wat ervaring op te doen, mag je een keer vrijblijvend meespelen op woensdagmiddag met de koersbalclub in Linschoten. Voor info: neem contact op met Rita van der Loo, tel. 06-30384482.

Shopbox

Meer berichten