Een aantal Tumtummetjes deed het feestje nog eens over bij burgemeester Van Domburg van IJsselstein (midden achter). (Foto: Lysette Verwegen)
Een aantal Tumtummetjes deed het feestje nog eens over bij burgemeester Van Domburg van IJsselstein (midden achter). (Foto: Lysette Verwegen) (Foto: )

Queen-act Tumtummetjes gaat wereldwijd!

Carnaval is al een week voorbij, maar voor de Montfoortse Tumtummetjes is het nog steeds feest. Hun act 'Queen', die voor het eerst te zien was in de carnavalsoptocht in Apestad-IJsselstein, is inmiddels wereldwijd gegaan.

MONTFOORT/ijsselstein – IJsselsteins burgemeester Patrick van Domburg, promoot zijn stad graag en trots op social media. Hij zette een filmpje van de Queen-act op Twitter en Facebook. Het resultaat: vorige week was het filmpje al 4.978 keer gedeeld, 325.000 keer weergegeven met een bereik van ruim 640.000 personen. En de cijfers stijgen deze week nog steeds. Er wordt wereldwijd gereageerd. "Eerst werd het bericht lokaal gedeeld, toen door heel Nederland, Duitsland en Frankrijk", vertelt de burgemeester. "Daarna kwamen er ook reacties uit Lithouwen en Kazachstan, Mexico, Canada, Australië, Bolivia en Peru."

De mannen, en vrouw/danscoach Nonja, genieten van alle reacties. "Deze act stond eigenlijk gepland voor 2020, maar de film Bohemian Rapsody is nu een hit, dus wilden we niet wachten", vertellen de mannen. De dansact duurde 1,5 minuut. "Nonja zit ons tijdens de repetities flink achter de broek en doet zelf ook fanatiek mee." De groep kreeg zelf ook heel veel reacties. "Van jong en oud. Bijzonder, omdat Queen vooral bij ouderen bekend is." De Tumtummetjes zijn sinds 1998 actief. "Eerst alleen in Montfoort en sinds zes jaar ook in Apestad. "Een geweldige optocht: relaxed, met leuk publiek en prima sfeer. Volgend jaar zijn we er weer bij."
En voor wie er nog vragen heeft over de muziek: het was écht live! Gespeeld door gitarist/zanger Werner Kruizenga van de band Stage Fright. Hij speelde de muziek zo'n 110 keer tijdens de route, terwijl de Freddie Mercury's hun act opvoerden. Kruizenga lacht: "Ik zag veel publiek twijfelen of het live was. De mannen hadden het door technisch inzicht sneller door." Hij hield er een onderscheiding aan over van de Tumtummetjes: "Een speciale beker. Daar staat op dat ik voor de komende jaren de beste ben. Dus ik zit er voorlopig aan vast vrees ik." Burgemeester Van Domburg krijgt een fles wijn van de mannen en een foto. "Hadden we beloofd, bij 50.000 reacties", lachen ze. Met als kwinkslag: 'Samenwerken met Montfoort kan dus toch.'

Ongekend

En het gaat maar door. "Dit is het meest gedeelde bericht sinds ik tien jaar geleden op social media actief werd", aldus de burgemeester. Hij post regelmatig foto's en filmpjes op zijn Facebookpagina Burgemeester Patrick van Domburg. "De beelden van IJsselstein zijn altijd goed voor veel reacties, maar het aantal reacties op de Tumtummetjes is ongekend. Een Braziliaanse reageerde zelfs: 'Great… It's better than Brazilian carnival'." Van Domburgs filmpjes en foto's tijdens evenementen leveren vaak reacties op. "Mensen vragen wel eens hoe ik dat doe. In mijn functie heb ik geluk dat ik vaak op mooie plaatsen en momenten gelegenheid heb om te fotograferen en te filmen.''

Bekijk het filmpje (gemaakt in IJsselstein)

Shopbox

Meer berichten