Leden van de Werkgroep Gezond Linschoten en Buurtcommissie Wulverhorst Montfoort met wethouder Rensen en directeur Versluis van RAVU.
Leden van de Werkgroep Gezond Linschoten en Buurtcommissie Wulverhorst Montfoort met wethouder Rensen en directeur Versluis van RAVU. (Foto: )

Burgerhulpverlening redt levens in Montfoort en Linschoten

In de gemeente Montfoort is donderdag het project Burgerhulpverlening officieel van start gegaan. Ook worden acties uitgezet voor optimalisering van de zogenaamde AED's in Montfoort en Linschoten. De ontwikkeling is in gang zijn gezet dankzij twee burgerinitiatieven: Werkgroep Gezond Linschoten en Buurtcommissie Wulverhorst Montfoort.

Montfoort/Linschoten - Omdat het vaak langer duurt voordat een ambulance ter plaatse is, is met het Regionaal Ambulancevervoer Utrecht (RAVU) de samenwerking gestart in de vorm van AED Burgerhulpverlening. Burgerhulpverlening houdt in dat vrijwilligers in een straal van 1 kilometer vanaf het slachtoffer worden opgeroepen. Ofwel om direct naar het slachtoffer te gaan, ofwel om een dichtstbijzijnde AED op te halen. RAVU beheert het vrijwilligersbestand en is tevens verantwoordelijk voor het alarmeren en aansturen van vrijwilligers bij een melding van hartfalen. Door de samenwerking met de RAVU is de gemeente Montfoort tegelijk aangesloten bij HartslagNu.nl, waardoor alle AED's, zowel binnen als buiten accommodaties, en de vrijwilligers die beschikken over een reanimatiecertificaat worden aangemeld bij HartslagNu.nl.

De twee burgerinitiatiefgroepen hebben in Montfoort en Linschoten aantallen en locaties van AED's geïnventariseerd. Voor zover nu bekend zijn er medio 2019 39 AED's geplaatst in zowel openbare gebouwen als in particuliere panden. Acht daarvan zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. De andere 31 zijn te vinden in onder andere gebouwen en winkels.

Om wel dekking binnen de zogenaamde 6-minutenzone te hebben, is besloten vanuit vijf gemeentelijke accommodaties de AED van binnen naar buiten te verplaatsen. Het gaat hierbij om het Huis van Montfoort, sporthal Hofland, sporthal De Vaart, Knopenbad en de gemeentewerf. Zodra dit is gerealiseerd, worden in de komende jaren enkele AED's in de buitengebieden geplaatst.

De twee burgerinitiatieven zijn al langere tijd actief op dit onderwerp. Binnen project Burgerhulpverlening hebben zij ook de taak op zich genomen om vrijwilligers te werven, op te leiden en te registreren bij RAVU.

Wethouder Rensen is vol bewondering over de twee initiatiefgroepen: ''Zo zie je waar een kleine gemeenschap groot in is. Afzonderlijk van elkaar is de gemeente medio vorig jaar door deze twee groepen benaderd. Of we als gemeente wilden faciliteren binnen het project Burgerhulpverlening. Natuurlijk willen we dat! Ik vind het bijzonder om te zien hoe snel het is gegaan. In een paar maanden tijd hebben we alle AED's in beeld, weten we wat nodig is en is er een samenwerking met de RAVU. En dat allemaal in het belang van de gezondheid van onze inwoners. Hier kunnen we echt levens mee gaan redden."

Kijk voor meer informatie eens op hartslagnu.nl of stichtinglibel.nl. Ook hebben beide burgerinitiatieven een eigen Facebookpagina: @gezondlinschoten en @montfoortAED.

Shopbox

Meer berichten