De sluiswachters van de SWOM, met v.l.n.r. Ben de Cock, voormalig sluiswachter Cees Vlooswijk en Ton de Jong (Foto: Paul van den Dungen)
De sluiswachters van de SWOM, met v.l.n.r. Ben de Cock, voormalig sluiswachter Cees Vlooswijk en Ton de Jong (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

De sluiswachters van Montfoort zoeken versterking

Wie kent ze niet, de mannen die jaarlijks van half april tot half oktober als vrijwilliger de sluis bedienen die de verbinding vormt tussen de Hollandsche IJssel en de Montfoortse Vaart. Dankzij hun inzet passeerden reeds vele honderden bootjes de monumentale sluisdeuren. Maar ze hebben wel versterking nodig.

Montfoort - Het is in 2007 als Cees Vlooswijk met vijf man begint om de sluis in de Montfoortse Vaart te bedienen. Ook in die periode al een activiteit die vanuit de SWOM werd georganiseerd. Vlooswijk wist zijn team uit te breiden tot veertien man, die op afroep beschikbaar waren. Bij de sluis staat een bordje voor de naderende schippers, waarop het telefoonnummer van de dienstdoende sluiswachter staat vermeld. Ben de Cock is al vanaf 2010 en Ton de Jong vanaf 2013 vrijwillige sluiswachter. Ton de Jong weet te vertellen dat in 1598 met het toenmalige provinciebestuur besprekingen werden gevoerd over het aanleggen van de sluis. Ook in die jaren gingen de bestuurders niet over een nacht ijs, want pas in 1617 werd er besloten dat met de bouw gestart kon worden. Ook de Vaart werd in die tijd gegraven waardoor het drijven van handel met Amsterdam een vlucht nam. De sluis is inmiddels 402 jaar oud en heeft een monumentale status. Het is Huub Verheul, de laatste brugwachter van Montfoort, die ook deze sluis heeft bediend. Ben de Cock: "In het begin van het vaarseizoen is het niet zo druk. Juist op de zaterdag- en zondagen is het niet ongebruikelijk dat er zo'n 60 bootjes door de sluis varen. Wel is te merken dat de pleziervaart, mede door de economische crisis, wat is afgenomen."
De mannen vormen een hechte club, al is het wel te merken dat het personeelsbestand in de loop van de jaren is teruggelopen tot acht man. Conny te Lintelo, Coördinator Vrijwilligers bij de SWOM weet dat er in de periode dat de sluis is geopend, de roosters wat zwaarder zijn belast. "Nieuwe aanwas is wenselijk. Al zijn er mannen of vrouwen die een bepaalde dag of een dagdeel dit vrijwilligerswerk willen komen doen, dat zou al lucht geven." Meteen komt de vraag op tafel, wie de eerste vrouwelijke sluiswachter van Montfoort dan gaat worden. Maar vijf mannen en/of vrouwen erbij zou al geweldig zijn. Onderling wordt de roosterverdeling heel goed geregeld. Zowel Ton als Cock zeggen dat het erg leuk is om dit werk te doen. Een opleiding wordt door de huidige sluiswachters gratis aan de nieuwelingen gegeven. Het schutten van de sluis kost meestal wel even tijd. Tijd waarin heel vaak een praatje met de schippers wordt gemaakt, of met de meevarende kinderen. Natuurlijk laat de sluiswachter van dienst bij elke doorvaart de witte klomp zakken, waarmee een vrijwillige bijdrage van de passanten wordt gevraagd én binnengehaald.

Mannen/vrouwen die het team willen versterken kunnen een mailtje sturen naar welzijn@swomontfoort.nl met daarin hun gegevens. waarna er zo snel mogelijk contact wordt opgenomen.

Shopbox

Meer berichten