Foto: Foto:
De columns van Margreet

Nog steeds actueel

Wat een hoop actuele thema's zitten er eigenlijk in het verhaal van Ciske de Rat. Als je denkt, dit is vroeger gebeurd en dat gebeurt nu niet meer, dan is dat natuurlijk niet de realiteit. Inmiddels zijn we zo veel verder in de tijd, maar deze dingen gebeuren nog steeds. Mogelijk verpakt in een modern jasje, dat wel, maar veel thema's zijn nog steeds heel erg actueel. Ik zal er zo eens een aantal noemen. Misbruik, stukgelopen relaties, slechte communicatie, afwezigheid van de vaderfiguur, het belang van goede leerkrachten, kinderbescherming, buitenbeentjes, pesten, geweld, grof taalgebruik, positieve aandacht, liefdevolle relatie ouders, de waarde van elk mens, oorlog, partijschappen, leugen, overlevingsstrategie en trauma verwerking.

Met schuld is niet te leven

Het zijn er zo maar een aantal onderwerpen die direct naar boven komen. Wat een actualiteit in dit oude verhaal! Het meest trof me in de theatervoorstelling hoe de oudere Ciske met een enorm schuldgevoel had te kampen. Dat schuldgevoel ontnam hem alle dromen en elke strohalm van gezonde eigenwaarde en hoop. Omdat de oudere Ciske zo boeiend en menswaardig werd gespeeld, had iedere toeschouwer hem misschien wel, net als ik, toe willen roepen. "Je bent een mooi mens! Twijfel daar niet aan en durf te leven in het heden." Het lied 'Oorlog in mij', in het decor van de Tweede Wereldoorlog, vertolkte zo treffend de strijd die je daarmee van binnen kunt hebben. Ik vond dat lied een juweeltje! Met schuld is niet te leven. Maar ook de zinsnede die jonge Ciske voor zijn kiezen kreeg 'het is voor je bestwil' zal menigeen in zijn pijn hebben geraakt. Wat een herkenbare thema's allemaal.
En wat mooi hebben ze dit toch maar weer in Oudewater neergezet in een boeiend, inlevend en intens gespeeld en gezongen theaterstuk. Wat een talent! Het heeft mij in ieder geval diep geraakt. Het was zo gaaf om te zien. Oudewater, ik ben trots op je!

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten