Martin van Gaalen (l) reikt het eindresultaat van het Levensboek van Piet van der Linden aan hem uit. (Foto: Paul van den Dungen)
Martin van Gaalen (l) reikt het eindresultaat van het Levensboek van Piet van der Linden aan hem uit. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Een eigen Levensboek als waardevol document

Hoe mooi is het om de verhalen van mensen op te schrijven, terwijl die nog door henzelf worden verteld. Authentiek, waardevolle geschiedschrijving zowel voor nu als voor later.

Montfoort - "Ik zou er een boek over kunnen schrijven" is een veelgehoorde opmerking als mensen over hun leven gaan vertellen. Gelukkig zijn er al senioren die deze manier hebben aangegrepen om hun familie, kinderen en kleinkinderen een document na te laten dat tot in lengte der dagen zijn waarde zal behouden. Katja Appelman van de SWOM vertelt dat het idee van een Levensboek 11 jaar geleden door Wil Veldhuizen van Caritas is opgezet. "Wanneer iemand bij ons aangeeft een Levensboek te willen laten maken, dan gaan wij aan de slag, zorgvuldig en degelijk. We gaan immers op reis door iemands leven."
De SWOM beschikt daarvoor over een fotograaf, twee mensen die de lay-out verzorgen en zo'n acht tot tien schrijvers. Allemaal vrijwilligers, die samen met u voor het Levensboek herinneringen en belangrijke gebeurtenissen gaan verzamelen. Een van de schrijvers is Martin van Gaalen, die zojuist het Levensboek voor Montfoorter Piet van der Linden heeft afgerond. "Wij zijn door verschillende omstandigheden daar wel een flink aantal maanden mee bezig geweest. Normaal gesproken lukt het wel om binnen het jaar zo'n boek af te ronden. Ik sprak iedere week met Piet en wie Piet een beetje kent weet dat als hij eenmaal begint er een hele waterval uitkomt."
Piet hoort het allemaal lachend aan en zegt erg blij te zijn dat hij dit heeft kunnen doen. "Want als je eenmaal door je eigen geschiedenis loopt, herinner je soms dingen die tot die tijd verborgen bleven. Iedere keer als Martin weer langs kwam, kon ik het verhaal van de vorige sessie nalezen en waar nodig nog dingen toevoegen of schrappen. Het is echt een mooi boek geworden, dat ik intussen ook aan mijn kinderen heb gegeven en ook aan andere familieleden."
Het Levensboek van Piet omvat 46 pagina's, maar terwijl hij er doorheen bladert, roept hij met ondeugende oogjes dat het makkelijk eens zo dik had kunnen worden. "Misschien moet ik nog maar een "nieuw boek gaan uitbrengen..." Piet van der Linden, inmiddels 85 jaar is volgens Martin van Gaalen een makkelijk prater. "Ik heb hem er tijdens dit schrijfproces nooit op betrapt dat hij dingen dubbel vertelde. Maar wanneer je in redelijk goede gezondheid deze leeftijd behaalt, dan heb je meestal wel wat te vertellen."
Piet is de oudste uit een gezin van 7 kinderen en woont al vanaf 1960 in de Margrietstraat. Hij was 35 jaar vrijwilliger bij de SWOM, waarvoor hij lange tijd maaltijden rond bracht op Mastwijk, Cattenbroek en Willeskop, en is vertrouwd met alles wat groeit en bloeit. Hij somt nog met gemak alle appelsoorten op, ook de verdwenen rassen.

Ook zo'n Levensboek laten maken? Neem dan contact op met Katja Appelman via 0348-469109 of mail naar welzijn@swomontfoort.nl

Shopbox

Meer berichten