Orde


Foto:
Column: Wethouder(s)

Orde

Ik zit op een terrasje in Italië te genieten van een heerlijk cappuccino, die extra goed smaakt vanwege de uitbundig fluitende vogels en het fantastische weer. Ik raak in gesprek met een buurtafel. Het Italiaanse echtpaar raakt in vervoering als ze begrijpen dat wij uit Nederland komen. "Oh, dat is ons favoriete vakantieland!" Curieus, want voor ons is Italië dat, en Nederland staat niet echt bovenaan ons eigen lijstje.

Dus we raken in gesprek. Waarom Nederland? Rust en regelmaat is het antwoord. Natuurlijk is Nederland een prachtig land met weidse uitzichten (Het Groene Hart kennen ze geeneens!), maar veel belangrijker is dat alles het doet, alles functioneert. Neem de gratis snelwegen. In Nederland loop je niet het risico dat je een wiel kwijt raakt vanwege een gat in de weg. Een gat dat er al enkele jaren ligt. Tja, denk ik dan, maar onze straatverlichting dan? Hoeveel klagende inwoners ik ken over defecte straatverlichting, of groen dat niet voldoende wordt onderhouden, of of of. De Italianen kijken me verbijsterd aan. Of ik echt uit Nederland kom, en het wel ken?

wat krijg je als toerist mee van het functioneren van overheid?

Wat krijg je als toerist mee van het werkelijk functioneren van een overheid? Niet veel. Maar uit de gesprekken wordt wel duidelijk dat we in Nederland veel minder willekeur kennen dan hier in Italië. Met hoeveel instanties hier overleg gevoerd moet worden over de verbouwing van een huis. En veel van die instanties zijn geprivatiseerd. Ik hoop dat we in Nederland inmiddels uit geprivatiseerd zijn, al ligt er nog een plan op de plank om Bouw- en Woningtoezicht ook te privatiseren. Ik hoop dat ze uit Den Haag even in Italië gaan kijken waar dat toe geleid heeft.

Shopbox

Meer berichten