Kerken horen bij het stadsbeeld van Oudewater. Foto Ashwin Snel
Kerken horen bij het stadsbeeld van Oudewater. Foto Ashwin Snel (Foto: )

In gesprek over toekomst kerkgebouwen Oudewater

Oudewater gaat bij het rijk € 25.000 subsidie aanvragen. Het uiteindelijk toe te kennen bedrag wil de gemeente gebruiken om samen met kerkbesturen, omwonenden, erfgoedorganisaties en geïnteresseerden een gesprek op gang te brengen. Die samenspraak moet uiteindelijk leiden tot een plan waarin de toekomst van de monumentale kerkgebouwen in Oudewater centraal staat.


Al lange tijd bepalen twee kerktorens de skyline van Oudewater. Sinds 1882 prikt de 62 meter hoge spits van de Sint Franciscuskerk in het Oudewaterse luchtruim. De stadstoren en de Grote of Sint Michaëlkerk domineren zelfs al vanaf de veertiende eeuw voor een belangrijk deel het beeld van de stad. Gebouwen met een religieuze en cultuurhistorische betekenis.

Hoewel het met een teruglopend kerkbezoek in Oudewater nog wel losloopt, valt het niet altijd mee om de vaak grote en imposante monumenten te behouden. Zo werd in 2009 de parochie van de oudkatholieke kerk in de Leeuweringerstraat opgeheven. Een stichting exploiteert nu het gebouw en verhuurt het voor bruiloften, uitvaarten, concerten en rondleidingen aan toeristen. Zo kreeg enkele jaren geleden ook het parochiegebouw van de Sint Franciscuskerk een andere bestemming met de Alignment House als huurder. En de Grote of Sint Michaëlskerk vormt - naast de eredienst - regelmatig het decor voor recepties, ontvangsten en concerten.


Wethouder Bas Lont: ,,Je ziet dat kerken niet alleen een monumentale waarde vertegenwoordigen, maar ook een belangrijke functie in de samenleving vervullen. Over de instandhouding, het voorkomen van leegstand en eventueel herbestemmen van de gebouwen wil ik graag in gesprek gaan met alle partijen die hierbij een rol spelen of betrokken zijn. Vanzelfsprekend is het van belang dat de kerken eerst zelf een beeld hebben van hoe zij hun toekomst zien, welk gebouw daar bij past en in welke vorm''.

Motie
Met de subsidieaanvraag en het opstellen van een plan geeft wethouder Lont uitvoering aan de motie die de fractie CU/SGP op 18 april 2019 indiende en die de gemeenteraad aannam.


Foto-onderschrift:

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden