Foto: Foto:

Druk, druk, druk.....

We zijn in onze snelle maatschappij vaak zo opgejaagd, druk en moe dat er momenteel een groot en zeer divers aanbod is van allerhande mogelijkheden om weer rust te krijgen.

Simpelweg om weer opnieuw te leren ontspannen, ademhalen en je te ontdoen van een overdaad aan prikkels die we dagelijks te verwerken krijgen. Mindfullnes, Yoga, ontspanningsoefeningen, stiltetrainingen, kloosterbezoek en zo meer moeten ons opnieuw helpen rust in ons koppie te krijgen. Het is echt iets van deze tijd en ik ben daarin geen uitzondering. Blijkbaar hebben we met elkaar een wereld gecreëerd die veel te belastend is.

Mensen hebben een grens

Ik overdrijf vast niet als ik zeg dat veel activiteiten op een normale werkdag al veel stress en prikkels kunnen veroorzaken. Om maar een paar prikkelleveranciers te noemen; openbaar vervoer, verkeer, onze mobieltjes, nieuwsberichten, e-mails, overvolle agenda's en de hoge prestatiedrang. Dit weekend opnieuw ook weer in het nieuws. De toenemende stress onder studenten vanwege onder meer het leenstelsel, prestatiedruk en sociale media. Bijna zeven op de tien studenten ervaren deze prestatiedruk. Iemand zei: "Het is een probleem als je te veel dingen in te korte tijd gaat doen. Het is een beetje alsof je op je pc alle programma's tegelijkertijd opstart en verwacht dat alles het blijft doen. Dat werkt niet. Mensen hebben een grens." Het onderwerp overbelasting kom je overal tegen. Drukte houdt drukte in stand, zegt Tony Crabbe, bedrijfspsycholoog. Dat mechanisme werkt volgens hem zo: drukte leidt de aandacht weg van wat van waarde heeft. En geleidelijk aan leidt het tot een breuk met alles wat ooit plezier, lol, energie en liefde gaf. Zo aan het begin van een vakantieperiode leek me dit wel een mooie gedachte voor mijn column. Doe weer eens iets wat plezier, lol, energie en liefde geeft. En laat alle andere 'programma 's' zoals tv, sociale media en je smart phone maar eens lekker uit!

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden