Beeldend vormgevers Els Verseveld en Jos Wensing bij hun kunstwerk, na de onthulling op het Arminiusplein. (Foto: Paul van den Dungen)
Beeldend vormgevers Els Verseveld en Jos Wensing bij hun kunstwerk, na de onthulling op het Arminiusplein. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Theoloog Arminius heeft nu ook eigen kunstwerk

Na een naar hem vernoemd huis, stoel en plein heeft de in Oudewater geboren theoloog Arminius nu ook een eigen kunstwerk. Beeldende vormgevers Els Verseveld en Jos Wensing vervaardigden een gelaagde roestvrij stalen buste van de remonstrant. Zaterdag is het onthuld: op het Arminiusplein

Oudewater - Ook ruim vier eeuwen na zijn overlijden, blijkt Arminius (1560-1609) nog springlevend. Althans, zijn gedachtengoed. Een jaar lang geeft Oudewater aandacht aan één van zijn beroemdste zonen met lezingen en debatten. In februari stroomde het stadhuis vol voor de eerste Arminiuslezing met als titel: 'Zijn wij ons brein de baas?''. Enkele weken geleden volgde de presentatie van de Stichting Arminius Oudewater. Die gaat met verschillende activiteiten actuele duiding geven aan het denken van de grondlegger van de remonstrantse kerk.

De leerstellingen van Arminius speelden een grote rol bij de godsdiensttwisten tussen remonstranten en contraremonstranten tijdens het twaalfjarig bestand (1609-1621) in de 80-jarige oorlog. De Dordtse Synode veroordeelde de leer van Arminius, precies 400 jaar geleden.

In de raadzaal van het Oudewaterse stadhuis hangt al een portret in olieverf van Arminius.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden