Riëtte Oudenaarden uit Linschoten in gesprek met Guno Welzijn, voorzitter van de Vereniging Verpleegkundigen Suriname.
Riëtte Oudenaarden uit Linschoten in gesprek met Guno Welzijn, voorzitter van de Vereniging Verpleegkundigen Suriname. (Foto: )

Veiling van goederen en diensten voor gezondheidszorg Suriname

Hervormd Linschoten organiseert vrijdagavond 28 juni in De Wingerd een veiling van diensten en goederen voor de optimalisering en het toekomstbestendig maken van de gezondheidszorg in Suriname. Tevens gaat er een gift naar de renovatie en verbouwing van kerkelijk centrum De Wingerd.

Linschoten - Met een groep collega's uit het Groene Hart Ziekenhuis Gouda bezocht verpleegkundig specialist Riëtte Oudenaarden-Zuiderduijn in 2013 een ziekenhuis in Suriname om te zien hoe het daar werkte in de gezondheidszorg. "Het viel ons op dat er weinig kennis was en veel te verbeteren", legt de Linschotense uit. Na gesprekken met artsen, verpleegkundigen en patiënten volgde al snel het verzoek: Help ons aan meer kennis. Terug op Hollandse bodem werd meteen de SuriNedFoundation (SNF) opgericht. Met aan het roer voorzitter Riëtte Oudenaarden.
Sinds de oprichting vertrekt op vrijwillige basis twee maal per jaar een afvaardiging naar Surinaamse ziekenhuizen om trainingen te verzorgen. De eerste ging om acute hartstilstand en stomazorg. Het was gebruikelijk om bij een hartstilstand, ook door het ziekenhuis, de politie te bellen. Inmiddels zijn al diverse groepen verpleegkundigen opgeleid voor volwassen- en kinderreanimatie.

De SNF en Vereniging Verpleegkundigen Suriname hebben enkele jaren een intentieverklaring ondertekend om krachten te bundelen en te borgen dat vakkennis goed wordt toegepast en doorgegeven. Er is ook een registratie opgezet zodat het personeel tijdig wordt bijgeschoold. "Per onderdeel zoekt de SNF mensen uit de achterban die worden uitgenodigd om ver van huis ziekenhuistrainingen te verzorgen".legt Riëtte uit. "De volgende keer gaat er een ambulanceverpleegkundige mee. Maar het is allemaal in eigen tijd. Daar komt bij dat niet elke vrijwilliger geld voor een ticket aan een eigen gezin kan onttrekken. We zijn daarom genoodzaakt om sponsors te zoeken die willen bijdragen om de onkosten te dekken."

Veiling van diensten en goederen. Vrijdag 28 juni om 19.30 uur in kerkelijk centrum De Wingerd, Kerkplein 1, Linschoten. Info: Facebook SuriNedFoundation.

Shopbox

Meer berichten