De bewoners van Fijn Heulestein met v.l.n.r. Priscilla, Jan, Sadeta en Driss zijn erg blij met hun nieuwe duofiets. (Foto: Paul van den Dungen)
De bewoners van Fijn Heulestein met v.l.n.r. Priscilla, Jan, Sadeta en Driss zijn erg blij met hun nieuwe duofiets. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Een duofiets voor 'Fijn Heulestein'

Hij zag bij de SWOM in Montfoort de duofiets, waar mensen, die niet meer zelf kunnen fietsen, samen met een begeleider mee konden gaan rijden. Dat leek Edwin Luyten van Fijn Heulestein ook wel wat.

Montfoort - Fijn Heulestein is het huis waar Edwin Luyten met zijn vrouw José Sluys en hun twee zonen wonen. Daarnaast zorgen zij nog voor vijf mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. Overdag gaan zij naar de dagbesteding en komen dan aan het eind van de middag weer thuis. Na het avondeten wordt er meestal gelopen, en bij slecht weer een spelletje gedaan. Nadat Edwin de mogelijkheden van een duofiets had bekeken, ging hij op zoek naar een model waar drie personen op konden meerijden.
Hij kwam terecht bij de firma Van Raam in Varsseveld. Edwin: "Het was even zoeken, omdat ik meer wilde dan een enkele duofiets. Ik wilde daar graag een tweede fietsdeel aan kunnen koppelen waarop nog twee mensen mee konden rijden. De kosten van een dergelijke fiets, 13.000 euro, pasten niet in ons budget. In april ben ik begonnen met het zoeken naar sponsoren en het heeft mij verbaasd hoe het Montfoortse bedrijfsleven daar enthousiast op reageerde. Zij gaven mij zelfs tips, wie ik nog meer kon benaderen. Binnen een maand had ik het geld bij elkaar."
Het is eind april als Edwin de fiets bij Olaf Selderbeek bestelt. Na wat aanpassingen wordt de fiets goedgekeurd om op de openbare weg te rijden. Vrijdag was het zover en werd hij afgeleverd. Fonkelnieuw staat hij naast het huis te blinken.
Als de bewoners allemaal zijn thuis gekomen, nemen Edwin en José ze mee naar buiten. "Wat een mooie fiets" roept Jan en herhaalt dat heel veel keren. Priscilla straalt. Driss loopt om de fiets heen en voelt eraan. Ook de fietsbel is snel gevonden. Wat rest is een proefritje voor de fotograaf.
Edwin besluit te zeggen dat hij een heel warm gevoel heeft gekregen van de manier waarop het bedrijfsleven in Montfoort heeft meegeleefd en dankt de gevers uit de grond van zijn hart. Zie ook de advertentie in de Zenderstreeknieuws van woensdag 26 juni.

Op 1 januari 2018 hebben Edwin Luyten en José Sluijs het gezinshuis Fijn Heulestein overgenomen van Eddy en Joke Nijland die daar in de jaren '90 mee zijn begonnen. Zij bieden 24/7 zorg aan vijf mensen met een verstandelijke- en lichamelijke beperking. De bewoners zijn afkomstig uit Marokko, Suriname, voormalig Bosnië en Nederland. De nieuwe duofiets betekent een grotere vrijheid waarmee de bewoners wat verder komen dan een rondje Montfoort.

Shopbox

Meer berichten