Foto: Foto:
De columns van Margreet

Ontvangen

Het is een paar maanden geleden dat ik bij een themadag voor coaches meedeed aan een workshop over stilte. We moesten een aantal eenvoudige oefeningen doen. Van gewone ademhalingsoefeningen tot een schrijfoefening waarbij je tien minuten lang moest opschrijven wat er in je hoofd op kwam. Dat was een leuke oefening.

Je staat er versteld van wat er allemaal zomaar opborrelt in je hoofd. Vaak eerst de rationele gedachten over de oefening en wat je nog gaat doen die dag. Dan ineens een verlangen, dan weer een gevoel en verschillende emoties. Eindeloos bleven de gedachten komen en na verloop van tijd begint er rust te komen. Het doel van de oefening was om stil te staan bij jezelf. Luisteren naar je eigen hart. Wat leeft daar allemaal.

Een klein wit steentje

Een prachtige oefening. De workshop werd afgesloten met het uitdelen van kleine witte steentjes. Met een zwarte fineliner moest je daar een woord opschrijven. En dat steentje kon je dan thuis op een zichtbare plek neerzetten als herinnering aan wat jij de komende tijd wilt leren. Sinds die dag staat er een klein wit steentje op mijn schoorsteen. 'Ontvangen' staat er op. Die middag realiseerde ik me opnieuw dat ik vaker geef dan dat ik ontvang. En écht ontvangen van liefde en sympathie is voor mij moeilijker dan geven. Nou die les kon ik afgelopen week bij herhaling leren. Want. Ik ontving hele lieve mailtjes, berichtjes via messenger, linkedin, Facebook, whatsapp en lieve kaartjes n.a.l.v. mijn vorige column. Zelfs een mooi boeketje aan de deur en een maaltje bonen. Van zomaar bekende en ook minder bekende mensen. Met zoveel liefde gegeven en door mij van harte ontvangen. Dankjewel lieve lezers! Het doet me oprecht goed dat er zo met mij / ons wordt meegeleefd! En het helpt mij om verder te groeien in het ontvangen van liefde en sympathie. Nog even en dan kan dat kleine steentje de prullenbak in. Of wil je hem misschien ook even lenen?

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten