Foto: Foto:
De columns van Margreet

Op de bon!!

Ik hoor ze er al over praten op het schoolplein en in de gangen van de schoolgebouwen. De jongelui die net zijn aangehouden op weg naar school terwijl ze met een mobieltje in hun hand een whattsapp berichtje aan het versturen waren naar hun klasgenoot.

Grote woorden, met enorme stemverheffing wat hen net is overkomen. "Dat is echt niet leuk! Weet je wel hoeveel ik moet betalen? En ik was alleen maar even op mijn mobieltje aan het kijken." Als we de krantenberichten mogen geloven dan wordt dit het gesprek van de dag op heel veel middelbare en hogere scholen. En dat moet ook. Dit gesprek over het gevaar op de weg zijn doordat we eindeloos willen blijven connecten met Jan en Alleman moet zeker veel duidelijker aangepakt worden.

Elk bliepje moet aandacht

Ik erger me er aan als ik een vader met een bolderkar vol met jonge kinderen zie rijden met een mobieltje aan zijn oor. Ik erger me eraan als een groepje jongelui appent voorbij fietsen, slingerend over de weg en met een half oog mij maar zien. Of erger, helemaal niet zien. Het lijkt alsof hun eigen veiligheid en dat van medeweggebruikers er helemaal niet toe doet. Gemiddeld gebruikt 49 procent van de Nederlandse consumenten de mobiele telefoon tijdens het fietsen. Ook in auto's is dit gedrag nog steeds heel veel te zien. Ik wind me daar altijd erg over op. In een wereld die al 24 uur doordraait, waarin je 24 uur stand-by en beschikbaar moet zijn, elk bliepje van je telefoon direct je aandacht moet krijgen is het opofferen van je eigen veiligheid van ondergeschikt belang geworden. Mensen beseffen niet dat ze hun eigen leven of dat van anderen hiermee op het spel zetten. Dus. Hou je mobiel in je tas of broekzak. Stop als het echt even moet. Hou je ogen op de weg en geniet van al het moois wat tot nu toe ongezien aan je voorbij is gegaan. En laten we als volwassenen het goede voorbeeld geven!

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten