Foto: Foto:
De columns van Margreet

Weg ermee….

Mijn relatie met Facebook is een beetje een haat-liefde verhouding aan het worden. Afscheid nemen wil ik nog niet vanwege de leuke nieuwtjes of een persoonlijke post. Maar het voortdurend 'moeten' liken van zoveel vakantiefoto's, familiekiekjes en borden met voortreffelijk eten werken regelmatig mijn irritatie op.

Ik heb dan geen zin in liken, het is zo'n eenzijdige blik op het echte leven. Wellicht heeft het een beetje met mijn persoonlijke situatie van dit moment te maken hebben. En dan de vele, vele reclames tegenwoordig. Bijna elke post van mijn Facebookvrienden wordt gevolgd door een reclamefilmpje of nieuwsbericht waarvan Facebook denkt dat ik het interessant zal vinden.

We proppen onszelf vol

Ik vrees dat het vooral aan de opzet van Facebook ligt en het irriteert steeds meer. Of zal het liggen aan het boekje dat ik onlangs via Facebook won? 'Weg ermee', van Dennis Storm over de schoonheid van minimalisme. Ik won het boekje door een gevatte opmerking te plaatsen op een winactie van Duurzame Week. Dennis Storm, die veel reisde in zijn leven en daardoor leerde dat je met minimale bagage en leefruimte veel vrijer kunt leven, houdt in dit boekje een stevig pleidooi voor minimalisme. We proppen onszelf, onze huizen, onze kasten, onze tijd en onze aandacht voortdurend vol met dingen die er eigenlijk niet echt toedoen. Het slurpt al onze energie elke dag gewetenloos op. Want geloof me, de laatste mode, ons koopgedrag, de economie en ook internet met al zijn mogelijkheden en sociale media hebben geen geweten. En de mensen die het bedacht hebben ook niet. Die willen geld verdienen.
Soms zijn de dilemma's groot. Vanwege al die negatieve dingen zou ik het liefst zeggen 'Weg ermee!' Of ben ik dan erg minimalistisch aan het worden? Mijn overvolle kasten en zolder moeten er allereerst aan gaan geloven.
En wie weet, zeg ik tegen andere zaken binnenkort ook wel, weg ermee!!

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden