De IJsselpoort rond 1910 met het bord 'Museum van Oudheden', dat in het toenmalige stadhuis was gevestigd.
De IJsselpoort rond 1910 met het bord 'Museum van Oudheden', dat in het toenmalige stadhuis was gevestigd. (Foto: onbekend, foto van ca. 1910)

Oudheidkamer Montfoort 125 jaar jong

In Montfoort is een groep enthousiaste mensen zich gaan bekommeren om de geschiedenis van Montfoort. In april werd de Stichting Oud Montfoort opgericht, recent werd het bijbehorende logo onthuld. Maar de geschiedenis van de Oudheidkamer is veel langer dan die van de nieuwe stichting.

Montfoort - De Oudheidkamer Montfoort is namelijk op 31 juli 1894 opgericht op initiatief van de toenmalige burgemeester Van Erpers Royaards. Toen onder de naam Museum van Oudheden en gevestigd in het stadhuis aan de Hoogstraat, nu het oude stadhuis. Dat is nu dus 125 jaar geleden
Het museum werd goed bezocht door de Montfoorters en toeristen. Dat blijkt uit het gastenboek. Het beheer van het museum was in handen van de heer Stalenhoef, gemeente-secretaris, die dit tot circa 1932 met hart en ziel deed. Vanaf 1932, nadat Stalenhoef was gestopt, daalde de belangstelling en in de oorlog werden veel belangrijke stukken meegenomen door de bezetter.
Van circa 1953 tot 1976 was er weer een Museum van Oudheden. De entree bedroeg in 1972 0,25 gulden. Vanaf 1976 duurt het tot 1990 voor er weer een poging wordt gedaan tot heroprichting, dit lukte - net - niet. In 1994 ontstond een vierde kans voor wat nu de Oudheidkamer is gaan heten. ''Op de zolder van het Oude Stadhuis wordt een Oudheidkamer ingericht en enkele keren per jaar zal er een museale activiteit plaatsvinden'', zo stond het in de gemeentegidsen van 1993 tot en met 2002.
In 2006 ontstaat er opnieuw een initiatief om te komen tot een Stichting Stadsmuseum Montfoort. De initiatiefgroep trekt er hard aan, maar het lukt uiteindelijk weer niet om de vurig gewenste ruimte te vinden. Er wordt zelfs gedacht om een museum te gaan bouwen aan het IJsselplein. In 2008 begint de financiële crisis en het initiatief loopt dood in 2011.
Sindsdien houdt een klein groepje mensen de gedachte aan een volwaardige Oudheidkamer levend door in de kelder van het nieuwe stadhuis de spullen te beheren en in de hal van het stadhuis een soort permanente tentoonstelling te organiseren in een tweetal vitrinekasten.

Er is nu weer een groep van twaalf vrijwilligers actief en er is een stichting in het leven geroepen. Als u wilt helpen, als vrijwilliger of als donateur: bezoek dan de website van de Stichting Oud Montfoort: www.oudmontfoort.nl.
En let het komende najaar op de publicaties: De Stichting Oud Montfoort wil het bijzondere 125-jarige jubileum natuurlijk niet geheel ongemerkt voorbij laten gaan!

Shopbox

Meer berichten