Onder grote belangstelling zegent Pater Henny Slot (r) het veldkapelletje en het Mariabeeld in. Na de restauratie is Maria weer terug op Achthoven. (Foto: Paul van den Dungen)
Onder grote belangstelling zegent Pater Henny Slot (r) het veldkapelletje en het Mariabeeld in. Na de restauratie is Maria weer terug op Achthoven. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Mariabeeldje weer terug in haar veldkapel

Op initiatief van Gerard Scholman werd een aantal maanden geleden begonnen met het opknappen en herstellen van de Maria-veldkapel bij de bushalte langs de Provincialeweg Achthoven Oost, hoek Slotlaan. Het 84 jaar oude kapelletje is donderdagavond door pater Henny Slot opnieuw ingezegend.

Montfoort - In de afgelopen drie maanden werd het hekwerk en de bestrating vernieuwd, de beplanting aangepast, het schilderwerk gedaan. Het Mariabeeld is door Hennie van der Kamp weer prachtig hersteld. Na een korte eucharistieviering werd het Mariabeeld naar Achthoven gebracht waar in een kleine processie door het weiland naar het kapelletje werd gelopen. Omdat alle zegen van boven komt, namen de deelnemers aan de processie de plotselinge stortbui voor lief, maar als dank liet de hemel nadien een prachtige regenboog zien. Nadat Gerard Scholman het Mariabeeld weer terug in haar nis had geplaatst, zegende Pater Henny Slot het kapelletje opnieuw in. Na afloop konden alle aanwezigen genieten van een kop koffie in De Posthoorn.
Het is 84 jaar geleden als in 1935 een nieuwe weg tussen De Meern en Oudewater is afgerond. Tot die tijd ging het spaarzame verkeer via de Mastwijkerdijk en was de huidige Provinciale weg nog geheel weiland. Kapelaan Van de Tempel van de R.K. parochie in Montfoort was in die tijd de initiatiefnemer van de veldkapel. Arie de Wit stelde voor de bouw een stukje grond beschikbaar en door Piet van Rossum werd er een kastanjeboom geplant, die nog steeds als beschutting boven het kapelletje groeit. Het Mariabeeld is eveneens 84 jaar oud en heeft de tand des tijds doorstaan.
In de oorlog werd het wel met zwarte pek besmeurd. Het zijn Jan Slot (92) en Annie Slot-v.d. Brink ((94) die zich de schoonmaak nog goed weten te herinneren.

Shopbox

Meer berichten