Brand


Gemeenteraad, Burgemeester en wethouders,
Gemeenteraad, Burgemeester en wethouders, (Foto: )
Column: Wethouder(s)

Brand

De zomer in Nederland eindigt heerlijk met enkele tropische dagen. En elders staat de wereld in brand. Letterlijk.

In Siberië staat een gebied in brand zo groot als België. De Russische regering had eerst besloten niks te doen, maar nu zijn er toch militairen ingeschakeld om te redden wat er te redden valt. Een petitie getekend door 800.000 mensen heeft daaraan bijgedragen. Aan de andere kant van de wereld staat de Amazone in brand. Dit jaar al meer dan 83.000 branden. De oppervlakte van één voetbalveld per minuut ontbossing tart elke verbeelding. En een petitie lijkt nog niet op gang te komen. En je springt niet even in het vliegtuig om te helpen blussen.

Feit blijft dat dieren en planten het afleggen

Datzelfde geldt natuurlijk voor alle argumenten over wel of niet klimaatverandering. Ik vind dat een weinig boeiende ("Welles/Nietes") discussie. Feit blijft dat de aarde er miljoenen jaren over heeft gedaan om de voorraden fossiele brandstoffen te creëren, die de mens er in 200, misschien 300 jaar doorheen jaagt. Feit blijft dat als al het landijs smelt de oceanen zo'n 80 meter hoger staan dan nu, het uitzettingselement van het in temperatuur stijgende zeewater zelf niet meegerekend. Feit blijft dat waar je op aarde ook kijkt, je de invloed van de mens op zijn omgeving ziet. Feit blijft dat dieren en planten het afleggen tegen het (economisch) belang van de mens.

Wat is waar en wat is propaganda? Je zou er moedeloos van kunnen worden. En toch, ieder van ons kan invloed hebben op een klein stukje in zijn directe omgeving. Maak je een wandeling neem je dan voor de boel schoner achter te laten dan je hem aantrof. Heb je de ruimte, plant dan zoveel mogelijk bomen. En, laat die auto zoveel mogelijk staan. Ik hou me maar vast aan de uitspraak uit de jaren '70: "Verbeter de wereld begin bij jezelf."

wethouder Bob Duindam - Oudewater

Shopbox

Meer berichten