Foto: Foto:
De columns van Margreet

Dat was zomer 2019

Klokslag 1 september begon de meteorologische herfst. En het weer heeft zich dit jaar direct aangepast. Dat was het dan weer. Zomer 2019. Prachtige zomer dit jaar geweest toch?

Wel een beetje erg heet soms, maar wat zullen we daarover klagen? Een regelmatige flinke plensbui verfriste steeds weer op tijd ons nog steeds Groene Hart. Geen extreme droogte dit jaar. Zelfs de paarse heide bloeit dit jaar weer uitbundiger dan de jaren hiervoor. De scholen zijn weer begonnen, de auto's schuiven in de files op weg naar hun baan of afspraak en de gezinnen weer netjes in het ritme van elke dag. Het is mooi geweest. Een nieuw seizoen breekt aan. Het seizoen van de appels en de peren. Van de oogst en van de opbrengst van het land. Van wind en regen, van sfeer maken in huis in plaats van in de tuin.

De herfst voelt anders

Alles wordt weer anders. Het vraagt om een heel nieuwe mindset. Andere bezigheden, en andere dagprogramma's. Andere kleding en andere werkzaamheden rond het huis. Het voelt anders, je denkt anders en je verwachtingen zijn anders in dit nieuwe seizoen. Voor sommigen betekent de herfst een forse aanslag op hun zonnige gemoed en anderen beginnen zich nu al te verheugen op wat aan het eind van het jaar weer komt. De eerste p. noten liggen je al aan te gapen, terwijl dat feest pas over drie maanden komt. Blijkbaar wil de commercie je snel over je herfstdip heen tillen. Maar dit seizoen is in ons leven zeker belangrijk. Niet overslaan dus! Probeer eens van dit bijzondere jaargetijde te genieten. Ook al is dat na een mooie zomer best even lastig. Maar uit onderzoek is gebleken dat mensen die in de herfst geboren zijn gemiddeld zes maanden langer leven dan mensen die in het voorjaar geboren zijn. Ik weet ook niet precies wat daar de reden van is, maar blijkbaar heeft de herfst meer leven in zich dan we zo kunnen bedenken. Denk daar maar eens over na.

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten