Voor Vereniging Oud-Linschoten is de serie bekers van de voormalige gemeenten nu compleet. Voor Snelrewaarder Sangers nog niet. Hij is nog op zoek naar een rood exemplaar. (Foto N. Sangers)
Voor Vereniging Oud-Linschoten is de serie bekers van de voormalige gemeenten nu compleet. Voor Snelrewaarder Sangers nog niet. Hij is nog op zoek naar een rood exemplaar. (Foto N. Sangers) (Foto: )

Uitruil oude sierbekers maakt serie compleet

In het ledenblad van Vereniging Oud-Linschoten (VOL) die in het voorjaar van 2016 verscheen, stond een oproep voor een groene handgedraaide beker op een smalle voet. Op de beker die in ook in de kleuren wit en rood werd gemaakt, staan de wapens van de gemeenten Linschoten en Snelrewaard. De wens van de VOL om de serie compleet te krijgen is nu vervuld.

LINSCHOTEN/SNELREWAARD - De serie bekers bij de VOL werd compleet gemaakt door een ruil. Ries Sangers uit Snelrewaard ruilde namelijk een groen exemplaar voor een witte met Janneke Severs-Hilgeman bestuurslid van de VOL. Deze Snelrewaarder in hart en nieren was in het bezit van twee groene sierbekers. "Een omdat we die zelf hadden en een uit een erfenis."
Voor de gemeentelijke herindeling in 1989 was hij wethouder van Snelrewaard die samen met Linschoten het gemeentehuis deelde. Het is daarom niet verwonderlijk dat hij nog steeds warme banden met Linschoten heeft. Alles met betrekking tot Snelrewaard wordt door hem bewaard, dus ook die beker. "Eigenlijk waren er al enkele jaren plannen om de groene versie te ruilen voor de witte waarvan VOL eigenaar was. Hun serie is eindelijk compleet. Nu onze serie nog. Het wapen van Linschoten is rood en wit van kleur. Juist het wapen van Snelrewaard bestaat uit drie kleuren."
Zodra er bij de VOL een rode binnenkomt, wordt met Sangers contact opgenomen. Natuurlijk zoekt hij ook zelf verder naar de ruim dertig jaar oude rode versie.

Plattelandsvrouwen

De historische vereniging weet inmiddels dat de keramische kunst werd gemaakt bij de Utrechtse potterie De Werf in opdracht van De Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen NBvP afdeling Linschoten. In welk jaar en ter gelegenheid waarvan is onbekend. Oude NBvP-notulenboeken zouden opheldering kunnen verstrekken. Mogelijk liggen de notulen van deze belangrijke vrouwenvereniging nog ergens in een doos te wachten voor het VOL-archief.

Shopbox

Meer berichten