Oude tegels en tableaus in huizen en boerderijen

Montfoort - De Stichts-Hollandse Historische Vereniging verzorgt woensdagavond 11 september in samenwerking met Stichting Oud Montfoort een lezing over oude tegels en tegeltableaus zoals die nog te vinden zijn in historische panden.

Tegeltjes roepen gauw een gevoel van nostalgie op en worden ook vaak snel gezien als ‘antiek’. Ze bestaan in talloze soorten, maten, kleuren en afwerkingen. Naast vele losse tegels zijn er verzamelingen die samen een intacte wandversiering vormen. Anderen zijn ingelijst als ware het een schilderij. De afgebeelde onderwerpen variëren van planten en dieren tot lokale bezienswaardigheden. Uiteraard zijn er ook tegels met gezegden en bijbelse spreuken en tegels die zijn gemaakt om jubilea van bedrijven, verenigingen en prominente personen te vieren.

In het afgelopen half jaar hebben expert Herbert van den Berge en Kees Bazuine, vrijwilliger van de Stichting Oud Montfoort, gezocht naar plaatsen in het veenweidegebied, waar nog tegels en tegeltableaus aanwezig zijn. Dit zal voor deze lezing vooral worden toegespitst op vondsten in de oude gemeente Montfoort. Ook worden lijnen gelegd naar tegelbakkerijen, fabricageprocessen en tegelschilders. De uitgebreide wijze van betegelen sinds circa 1600 nam in Nederland duidelijk af tegen het einde van de 19e eeuw.

Iedereen is welkom op woensdag 11 september om 20.00 uur in De Rank, Verlengde Hoogstraat 26. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Shopbox

Meer berichten