In de winkelstraat vliegen de Engelse teksten je om de oren. Maar begrijpt iedereen wel wat er staat? (Foto: Leo Polhuys)
In de winkelstraat vliegen de Engelse teksten je om de oren. Maar begrijpt iedereen wel wat er staat? (Foto: Leo Polhuys) (Foto: )

Coming soon of: binnenkort open?

''Sale''; ''Lowpriced''; ''Coming soon''; ''Enjoy your day''; ''Homemade''. Als je door een gemiddelde winkelstraat loopt, vliegen de Engelse termen je om de oren. Artikelen en diensten staan vaak in het Engels aangegeven en soms zijn er complete Engelse gedichten te lezen op de etalageruit. Sommige mensen ergeren zich groen en geel, anderen maakt het niet zoveel uit.

OUDEWATER - Het gebruik van Engels staat in elk geval hip. Ook in het centrum van Oudewater zijn vele voorbeelden te vinden van Engelse termen, maar begrijpt ook iedereen wat al die teksten betekenen? Nico van Vliet in elk geval niet. ''Wij zijn niet zo van het Engels'', zegt hij mede namens zijn vrouw die binnen blijft als de verslaggever aanbelt. ''We wonen toch in Nederland? Waarom moet dan alles in het Engels? We moeten tegenwoordig alles maar accepteren. Nee, we snappen lang niet altijd wat er staat.'' Stapt Nico een winkel binnen waar de producten in het Engels worden aangeprezen, of kiest hij liever een andere zaak? ''Ik kom niet zoveel in de winkel, dus dat is eigenlijk niet aan de orde,'' geeft hij toe. Wilco de Wit begrijpt het Engels wel. ''Het hoort een beetje bij de huidige tijd om Engels te gebruiken,'' filosofeert hij. ''Maar we moeten niet overdrijven. Het is wel steeds meer de trend om Engels te gebruiken, maar het is lang niet altijd nodig. Voor mij hoeft het niet zo, maar je merkt wel dat jongeren steeds meer Engels gebruiken.'' K. Bakker denkt dat de overheid misschien maar eens in actie moet komen. ''De gemeente zou een opdracht kunnen geven aan een bedrijf dat ''meubels en benodigdheden'' op de auto heeft staan in plaats van ''furniture and supplies''. Kijk, een begrip als 'computer'' kun je niet meer vervangen maar we hoeven echt geen ''hanging baskets'' te zeggen als we gewoon hangmanden bedoelen.''

Internationaal

Marcel de Wit, geboren en getogen in Oudewater, heeft niet zo'n moeite met Engels. ''Ik werk in een internationaal bedrijf waar mensen werken die afkomstig zijn uit verschillende landen. En ja, dan is de voertaal natuurlijk al gauw Engels. Maar dat betekent natuurlijk niet dat alles maar in het Engels moet. Soms is het gewoon overbodig om Engels te gebruiken waar het in het Nederlands kan. Ik vind het soms wel wat overdreven.'' Joyce vindt , ondanks haar Engels aandoende voornaam, ook dat het Nederlands voorop moet staan. ''Op zich maakt het me niet zoveel uit maar er is natuurlijk wel een bepaalde grens. Een woord als ''sale'' is al volledig ingeburgerd. Waar ik me wel aan stoor is dat er soms Pools of een andere vreemde taal in een winkel wordt gebruikt en daar versta je dan niks van. Ik snap ook wel dat Engels voor oudere mensen lang niet altijd is te begrijpen.'' Mevrouw F.H. Schumacher vindt dat de Nederlandse taal verloedert. ''Laten we Nederlands spreken en ook gebruiken in de winkels. We moeten oppassen dat we niet veel te veel gaan verengelsen.''

Shopbox

Meer berichten