Koffie-verkeerd


Foto: Kees Winkelman
Column: Wethouder(s)

Koffie-verkeerd

Op mijn tafel staat een klein koffiezet apparaat. Mijn dag begint goed met een lekkere kop. Ook bij een goed gesprek mag koffie voor mij niet ontbreken. Koffiedrinken, eigenlijk ben ik er heel goed in. Maar koffie doet meer dan mij een goed gevoel geven.

Bij toeval kwam ik een interessant onderzoekje tegen. Koffie blijkt, net als pure chocolade en bosbessen, antioxidanten te bevatten, die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Daarnaast blijkt er een verband te zijn tussen koffiedrinken en de kans op Alzheimer. Cafeïne zou samen met een ander bestandsdeel van koffie een positieve invloed hebben op het stofje in ons lichaam dat Alzheimer bestrijdt. Minder kans op Alzheimer dus.

Hoe betrouwbaar is informatie?

Mijn interesse was gewekt. Maar hoe betrouwbaar is deze informatie? Je weet het tegenwoordig maar nooit. De werkelijkheid duiden is best lastig. Zelfs bij een kop koffie. Mijn zoektocht begon bij de vraag: klopt dit onderzoek? Op internet vond ik zowel bevestiging als ontkenning. Dan maar een echt betrouwbare bron, als het gaat om Alzheimer: Alzheimer Nederland.

Daar kreeg ik andere informatie. Een groot Nederlands onderzoek liet geen positief effect zien. De positieve resultaten die ik had gelezen wijten de onderzoekers aan een omgekeerd verband: mensen met dementie in een vroeg stadium trekken zich vaak terug uit sociale activiteiten, waarbij ze koffiedrinken. Hierdoor zou je kunnen meten dat mensen die koffiedrinken minder snel dementie krijgen. Maar eigenlijk komt dit doordat mensen met dementie minder snel in gezelschap koffiedrinken.

Een gevalletje 'hoe je kijkt maakt wat je ziet'. Toch concludeer ik zelf dat we meer samen moeten koffiedrinken. Het is misschien niet de koffie die het doet, maar wel de ontmoeting, het gezelschap en het contact.

wethouder Jocko Rensen - Montfoort

Shopbox

Meer berichten