Foto: Foto:
De columns van Margreet

Bottom-up afval scheiden

Deze week een mooi artikel over verminderen van restafval in de krant. Ik vind het mooi in ieder geval. Het interview met twee jonge vrouwen was inspirerend. Er is nog veel te leren in het verminderen van onze afvalstroom.

Toch triggert zo'n onderwerp mij ook. Nieuwe containers staan klaar, de bewustwording wordt vanuit de gemeente aangescherpt en de burger mag aan de bak. Aan de afvalbak wel te verstaan. Wij moeten onze afvalberg kleiner zien te krijgen. Bewuster kopen, bewuster tegen de commercie in zien te varen, bewuster nee zeggen tegen al die plastic verpakkingen en bewuster allerlei ingeslopen gewoontes van de 21 eeuw er uit zien uit te krijgen. Bottom-up afval scheiden dus.

NEE zeggen tegen plastic

We moeten het vanaf de 'werkvloer 'op zien te lossen. Het megaprobleem, wat de commercie grotendeels heeft veroorzaakt, mag de burger zien op te lossen. Een beetje kort door de bocht misschien maar in grote lijnen wel waar. Wij moeten NEE gaan zeggen, tegen alles wat in alle winkels, etalages, en modern koopgedrag wordt gestimuleerd door agressieve advertering en winstbeluste beïnvloeding. Ik vind het eigenlijk niet eerlijk. Want alleen een stelletje fanatiekelingen krijg je zover om echt drastische wijzigingen in hun persoonlijk leven toe te passen of als je dreigt met hogere belastingen. Ik ben helemaal niet van strengere regelgeving en een wet die alles altijd maar moet regelen. Maar in deze materie zou de Nederlandse en Europese regering veel meer kunnen doen door de regels aan te scherpen. Net zoals ze dat hebben gedaan met het verbieden van gratis plastic tasjes. Dat zette pas zoden aan de dijk.
Daarom graag een paar duidelijke wetten vooral voor de industrie. Want de grote omslag moet toch daar vandaan komen. Weg met al dat overtollige verpakkingsmateriaal en plastic. Weg met al die leugens dat het niet meer anders kan. De burger kan dit niet alleen oplossen.

Margreet Nagtegaal

Shopbox

Meer berichten