Gijke de Wit en Riet Sangers zijn vrijwilligers van het eerste uur bij de Wereldwinkel Oudewater. (Foto: Margreet Nagtegaal)
Gijke de Wit en Riet Sangers zijn vrijwilligers van het eerste uur bij de Wereldwinkel Oudewater. (Foto: Margreet Nagtegaal) (Foto: Margreet Nagtegaal)

Wereldwinkel Oudewater van koffie naar cadeaus

Het is bijzonder dat de wereldwinkel in Oudewater zo goed draait terwijl elders in het land winkels sluiten. Een gesprek met drie vrijwilligers over het succes van deze wereldwinkel.

Oudewater- Aan tafel zitten Mariette Versluijs, Riet Sangers en Gijke de Wit. Allemaal 20 jaar verbonden als vrijwilliger aan de wereldwinkel. Ze weten nog precies hoe het was toen ze die eerste keer met een kraam op de markt stonden. "Het was heel slecht weer en we hadden geen zij- of achterzeilen aan de kraam." Deze werden met spoed de week erna besteld, vertelt Gijke. Op de kraam waren vooral levensmiddelen te koop. Koffie en thee, wat sieraden en kleine beeldjes uit derde wereldlanden. Mariette zegt dat het achteraf niet het goede seizoen was om te starten. Het steeds alles in- en uitpakken was ook een heikele zaak. Maar de markt had als voordeel dat je mensen makkelijk kon aanspreken als ze langs de kraam liepen. Dat was in de eerste winkel wel wat anders. Na de eerste drukte na een geslaagde opening werd het daar regelmatig stil. Er werden daar voor het eerst wat dure spullen aangekocht, er stond mooie kunst. Maar de winkel lag niet in het loopje van het winkelend publiek en toen na ruim tien jaar het pand van de apotheek voor een schappelijke prijs gehuurd kon worden was juist de locatie een groot voordeel. Door de mooie etalage langs de steeg word je vanzelf naar binnen gelokt. De omzet verdubbelde zich gelijk en ook nu blijft de omzet heel goed. Wat is het geheim? Mariette, Gijke en Riet zijn het er over eens. "We hebben al die jaren goede inkopers gehad. Inkopen is best moeilijk en gebeurt bij diverse organisaties in Culemborg." Riet: "Eigenlijk zijn we een heel mooie cadeauwinkel geworden. Met dure kunst, maar ook met leuke cadeautjes voor een kleine prijs." De wereldwinkel doet aan alle lokale festiviteiten mee en is een eigentijdse winkel. Ze kunnen nieuwe vrijwilligers gebruiken en zoeken vooral jonge mensen. Als je één dagdeel per week hiervoor tijd en passie hebt, meld je dan in de winkel of via wereldwinkeloudewater@gmail.com. Dat zou een mooi cadeautje zijn voor de jarige winkel!

De doelstelling van de wereldwinkel is nog steeds eerlijke handel. Toch is er veel veranderd tijdens het 20-jarig bestaan van de wereldwinkel. In oktober 1998 stonden ze voor het eerst op de markt met een kraam met vooral levensmiddelen. In 2004 namen ze intrek in een winkelpand aan het begin van de Leeuweringerstraat en in 2015 verhuisden ze naar het voormalige pand van de apotheek op een zeer goede locatie in het centrum. Het is nu vooral een prachtige cadeauwinkel.

Shopbox

Meer berichten