Annika Huizinga (li) en Wanne Verweij zijn fanatiek aan het minderen van restafval. Samen startten ze de Facebookgroep Zero Waste Oudewater.
Annika Huizinga (li) en Wanne Verweij zijn fanatiek aan het minderen van restafval. Samen startten ze de Facebookgroep Zero Waste Oudewater. (Foto: )

Hoe verklein je die grote afvalberg?

Een nieuw afvalverzamelsysteem voor restafval start januari 2020 in Oudewater. De uitdaging is om het restafval te verminderen en nog beter afval te scheiden. Hoe doe je dat?

Oudewater – Deze maand worden de nieuwe afvalcontainers en afvalpasjes uitgereikt aan de inwoners van Oudewater. Er worden nog GFT-verzamelcontainers geplaatst bij de huidige verzamelcontainers voor restafval en de PMD verzamelcontainers worden vervangen door perscontainers, zodat er meer PMD-zakken in kunnen. Vanuit de gemeente is voor de komende maanden de actie 'Afvallen' opgezet om alvast bewuster te minderen op het restafval. De tips en trucs die voortkomen uit de Afval Challenge worden later gedeeld op social media en in de afvalnieuwsbrief van de gemeente. Per inwoner moet de hoeveelheid terug van 230 kilogram naar 100 kilogram. Maar hoe doe je dat? We vroegen het aan Annika Huizinga (32) en Wanne Verweij (34), de twee meiden achter de Facebookgroep Zero Waste Oudewater.

Annika doet - met 16 andere gezinnen - mee aan de Afval Challenge. Ze leerden elkaar kennen door het bedrijf van Annika die met haar luier-o-theek moderne wasbare luiers op de markt brengt. De passie om minder restafval te produceren deelden ze en al snel wisselden ze allerlei ideeën met elkaar uit. Ze winkelen bijvoorbeeld met hun eigen bakjes en zakjes bij de lokale ondernemers en besparen daarmee al aardig wat restafval. "Je moet je gêne opzij zetten en nieuwe routines ontwikkelen", zegt Wanne, die ook naar de markt haar eigen verpakkingen mee neemt. Melk kopen ze in flessen en voor de kaas hebben ze zelf een bijenwasdoek meegenomen. Winkeliers in Oudewater weten het al en de bakkers verkopen zelf ook al de katoenen broodzakken. Annika ontdekt steeds weer nieuwe dingen. "Zoveel aangeboden verpakkingen met waspoeder, shampoo en schoonmaakmiddelen zijn eigenlijk overbodig. Het is grotendeels water wat je koopt en daarnaast zijn veel producten overbodig. Ik maak schoon met alleen azijn en baking soda. Dat gaat prima!"
De vrouwen gaan steeds verder. "Want als je je er eenmaal in hebt verdiept, ontdek je steeds iets nieuws. Soms past iets niet bij mij en dan probeer ik wat anders", zegt Annika. "Iedereen moet doen wat kan en mogelijk is."
Wanne maakt van aleppo zeep zelf haar wasmiddel, handzeep en zelfs douchegel en shampoo. Je moet er maar op komen dat het zo simpel is. "Maar het scheelt enorm veel verpakkingsmateriaal en is nog lekker ook en bespaart zelfs kosten."

De facebookgroep Zero Waste Oudewater heeft inmiddels meer dan 250 leden en ook winkeliers hebben zich aangesloten. Tips, nieuwe ideeën en lokale toepassingen zijn er te vinden. Elkaar inspireren is het doel. Want dat de afvalberg kleiner moet worden is een feit, maar de grote vraag is natuurlijk hoe doe ik dat persoonlijk? Aanmelden voor meedoen aan de uitdaging 'Afvallen' kan nog. Meld je aan via afvalscheiden@oudewater.nl

Shopbox

Meer berichten