De bekende schoolplaat van de aanhouding in 1787. Op precies dezelfde plaats wordt dit cruciale moment in de vaderlandse geschiedenis tot leven gebracht.
De bekende schoolplaat van de aanhouding in 1787. Op precies dezelfde plaats wordt dit cruciale moment in de vaderlandse geschiedenis tot leven gebracht. (Foto: )

Open Monumentendag: Hekendorp pakt uit met 'Prinses en Patriot'

Hekendorp - Hekendorp houdt zaterdag 14 september tijdens Open Monumentendag een groot historisch festival: 'Prinses en Patriot'. De klok gaat terug naar 1787, het jaar waarin het kleine dorp zichzelf definitief op de kaart zette: het jaar waarin prinses Wilhelmina van Pruisen er werd aangehouden. Alle verenigingen in het dorp hebben er bijna een jaar aan gewerkt.

In het dorp komt een 18e-eeuws tentenkamp te staan van re-enactors, die bulderende kanonnen en musketten afschieten. In twee historische escaperooms kunnen teams tegen elkaar strijden en op het terrein wordt een clinic in handboogschieten gegeven. Er zijn historische wandelingen met gids en er is een puzzeltocht voor kinderen.
Om 11.00 uur en om 14.00 uur uur komt het hoogtepunt: een toneelstuk in de open lucht rond de aanhouding van prinses Wilhelmina van Pruisen met tientallen acteurs in authentieke kleding op de plek waar de aanhouding ook gebeurde: op de sluis. Het spektakel is door Hekendorpers zelf geschreven. Er zijn grote podia neergezet zodat het publiek de manifestatie van ongeveer een half uur goed kan volgen.
Vrijwel het hele dorp wordt afgezet voor autoverkeer. Er zijn pendels vanaf parkeerplaatsen langs de toegangswegen.

www.prinsesenpatriot.nl

Shopbox

Meer berichten