Theo van Kortenhof geeft tijdens een stadswandeling bij Kasteel Montfoort uitleg aan zijn toehoorders. (Foto: Paul van den Dungen)
Theo van Kortenhof geeft tijdens een stadswandeling bij Kasteel Montfoort uitleg aan zijn toehoorders. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: )

Bekijk Montfoort eens met een Stadsgids

Hij staat op de toegang die leidt naar de ingang van Kasteel van Montfoort. Een luide stem, duidelijk verstaanbaar voor zijn toehoorders. Theo van Kortenhof is een van de tien Stadsgidsen in Montfoort die de geschiedenis van de IJsselstad meer dan levendig weet te houden, voor wie het maar horen wil.

Montfoort - Het is 1993 als de VVV Montfoort besluit een aantal Stadsgidsen aan te stellen. Ineke den Hollander was een van de medewerkers bij de VVV en haar man Theo had sinds zijn pensionering voldoende tijd om als Stadsgids aan de slag te gaan. Ook Piet de Jong trad toe tot het Montfoortse deel, terwijl Corrie Kooper Linschoten voor haar rekening nam. Na het opheffen van de VVV in 2003 werden de gidsen ondergebracht bij de SWOM. Inmiddels zijn de Stadsgidsen ondergebracht bij Het Knooppunt en heeft Theo den Hollander de coördinatie daarvan overgedragen aan Theo van Kortenhof. Van Kortenhof: "Ik had altijd al wel belangstelling voor de geschiedenis van Montfoort, maar mij daar nooit zo in verdiept. Het is een boeiende geschiedenis die het keer op keer waard is om verteld te worden. Neem bijvoorbeeld de burcht waarvan alleen de toegangspoort en het kruittorentje nog origineel zijn. Waarom was er in die tijd al een Grote kerk, terwijl er slechts 800 inwoners waren? Hoe zit het nu met die Knopendraaiers en waar is het water van de Lieve Vrouwegracht? Weten de mensen dat de Montfoortse Vaart ooit het Amsterdam-Rijnkanaal van de Middeleeuwen was?"
Zo heeft iedere gids zijn eigen insteek. De stadswandelingen duren 1,5 uur en kunnen het hele jaar door worden gemaakt. In de wintermaanden moet er nog daglicht zijn, anders is er wel veel te vertellen maar niet veel meer te zien. De deelnemers aan een stadswandeling kunnen worden verdeeld in een drietal categorieën. Zo zijn er de inwoners die op hun verjaardag of andere gelegenheid aan hun gasten en familie iets van Montfoort willen laten zien. Dan zijn er de mensen die het hele land afreizen om ergens een stadswandeling te kunnen gaan lopen, maar de laatste tijd worden er ook steeds meer bruiloftsgasten rondgeleid die de tijd tussen huwelijksvoltrekking en het diner willen opvullen. "Maar", zo zegt Van Kortenhof, "ook de gasten van de Montfoortse bedrijven zijn steeds vaker deelnemer aan een stadswandeling. Naast het zijn van Stadsgids zijn wij ook streekgids. De bussen die Montfoort bezoeken hebben dan eerst een lunch bij De Heeren van Montfoort en daarna gaan wij met de bus mee waar wij over de Krimpener- en Lopikerwaard vertellen. In 2018 deden 600 mensen een stadswandeling. Over het afgelopen jaar zijn dat er al 1000.

Een Stadswandeling boeken kan op www.deknooppunters.nl/stadsgidsen, via de site van de gemeente Montfoort of via 06-227 26 469. Minimaal 2-10 personen. De kosten zijn 12,50 per gids en verder 2 euro per persoon. De opbrengsten komen toe aan Het Knooppunt.

Shopbox

Meer berichten