De 11-jarige Tijn kijkt uit naar zijn nieuwe functie.  ''Toen de burgemeester mij belde, kon ik bijna niet geloven dat ik echt gekozen ben.''
De 11-jarige Tijn kijkt uit naar zijn nieuwe functie. ''Toen de burgemeester mij belde, kon ik bijna niet geloven dat ik echt gekozen ben.'' (Foto: )

Tijn (11) wordt Oudewaters eerste kinderburgemeester

Pieter Verhoeve heeft zijn vertrek als burgemeester van Oudewater amper afgekondigd of een potentiële opvolger rammelt al aan de deur van het stadhuis om de vacature in te vullen. Tijn Trijssenaar mag zich straks de eerste kinderburgemeester van Oudewater noemen.

Oudewater - Op voorspraak van de jury gaat de gemeenteraad op donderdag 7 november Tijn officieel als eerste kinderburgemeester benoemen. Ook de andere drie kandidaten maakten een hele goede indruk op de jury, maar de 11-jarige leerling van de Jozefschool sprong er volgens de jury bovenuit. ''We hebben gekozen voor Tijn, omdat hij zo overtuigend was en zeker van zijn zaak. Hij vindt het echt leuk'', luidde het oordeel van de jury.
De jury bestond - naast burgemeester Pieter Verhoeve - uit Kiki Zengerink en Lynn van der Weide. Zij wonnen eerder dit jaar de gedichtenwedstrijd die onderdeel vormde van de dodenherdenking op 4 mei.

Ambassadeur

Wat ook in het voordeel van Tijn sprak, is zijn ervaring met representatieve functies die hij op zijn jonge leeftijd al heeft opgedaan. Zo trad hij bij de viering van 750 Stad Oudewater in 2015 als pas 7,5-jarige op als ambassadeur van de organiserende stichting. Bij de naschoolse opvang maakte hij deel uit van de kinderraad van de Yellow Bellies.
Tijn, die later mikt op een baantje als rechercheur, kijkt onwijs uit naar de invulling van zijn nieuwe functie: ''Toen de burgemeester mij belde, kon ik bijna niet geloven dat ik echt gekozen ben. Ik ben er erg trots op dat ik de eerste kinderburgemeester van Oudewater mag zijn.''

Samenwerking

Burgemeester Pieter Verhoeve kijkt erg uit naar de samenwerking met zijn jonge collega, gedurende de tijd dat hij zelf nog burgemeester van Oudewater is. ''Tijn gaat meepraten over onderwerpen die belangrijk zijn voor kinderen. Bijvoorbeeld over spelen, school of sport. Andere kinderen uit de gemeente kunnen de kinderburgemeester hierom vragen en hem van de benodigde informatie voorzien. Ik vind het belangrijk dat kinderen een stem hebben bij het besturen van Oudewater.''
De kinderburgemeester gaat ook met de burgemeester mee naar evenementen en houdt daar soms een korte toespraak, zoals bij de intocht van Sinterklaas, de avondvierdaagse en de herdenkingen op 4 en 5 mei. Burgemeester Verhoeve heeft in september een tour langs alle Oudewaterse basisscholen gemaakt om leerlingen van groep 8 enthousiast te maken voor het kinderburgermeesterschap.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden